Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.
A+ A A-

Újabb legális drog terjed az interneten

Újabb legális drog terjed az internetenA tudósok nemrégiben észlelték, hogy egy Oroszországban legális epilepszia gyógyszer, a phenazepam, egyre gyakrabban bukkan fel Európa más részein, illetve az Egyesült Államokban is. A probléma az, hogy ezekben az országokban nem az eredeti célokra alkalmazzák – az internetről is megrendelhető szert ugyanis illegális drogok helyettesítésére használják.

Phenazepam – a szert egyre többen használják illegális drogok helyettesítésére

A phenazepamot az epilepszia kezelése mellett alkalmazzák álmatlanság és alkoholmegvonási tünetek enyhítésére is Oroszországban. A gyógyszert ezért nem ellenőrzik Európában és Amerikában sem, így egyelőre legálisan vásárolható az interneten keresztül – írja a BBC.

A probléma az, hogy a nyugati országokban a szert egyre többen használják illegális drogok helyettesítésére. Ami pedig igazán aggasztó, hogy január óta a kutatók összesen kilenc esetben találtak halottak vérében ilyen szert, bár azt egyelőre nem sikerült bebizonyítani, hogy a phenazepam volt a halál kiváltó oka.

A cikk a reklám után folytatódik

A szakértők szerint a függők elsősorban a diazepam nevű illegális szert helyettesítik az – egyelőre – legális gyógyszerrel. Pedig annak ellenére, hogy az epilepszia elleni szer alkalmazását nem tiltja törvény, felelőtlen adagolása életveszélyes lehet – különösen akkor, ha a függők heroinnal vagy alkohollal együtt veszik be.

OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: diazepam  epilepszia  illegális drog  phenazepam  álmatlanság 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!