Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.
A+ A A-

Legújabb fogamzásgátlók: háromszor nagyobb trombózis veszély?

Blood-clots_imgA kutatók szerint hiába kísérleteznek ki egyre kisebb hormontartalmú, emiatt egyre biztonságosabbnak kikiáltott fogamzásgátló tablettákat a gyártók, mégsem dőlhetnek nyugodtan hátra a nők.

„Negyedik generációs” tabletták

Friss kutatások ugyanis rávilágítottak, hogy a legújabb, „negyedik generációs” tabletták szedése növelheti leginkább a vérrögképződés, ezáltal a trombózis kialakulásának veszélyét.

Ezekben a „negyedik generációs” tablettákban ugyanis fellelhető egy drospirenon nevű hatóanyag, ami egy új típusú progesztogén hormon. Ez a kutatások alapján megkétszerezheti, sőt egyes esetekben meg is háromszorozhatja a vérrögök kialakulásának veszélyét azokhoz a tablettákhoz képest, amelyek egy régebbi összetevőt, levonorgesztrelt tartalmaznak – írja a British Medical Journal.

A cikk a reklám után folytatódik

Veszélyesebb fogamzásgátlók

Ez megerősíti azt, amire sok orvos már eddig is gyanakodott: az új készítmények sokkal veszélyesebbek a régebbi, kicsit magasabb hormontartalmú gyógyszereknél. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy semmi ok az aggodalomra, hiszen egy szinte elenyésző kockázat megkétszereződéséről van szó – mondta Steven R. Goldstein professzor.

A professzor ennek ellenére hozzátette, hogy a kutatási eredmények miatt egy új páciensnek már nem biztos, hogy felírná a drospirenon tartalmú szereket, azokat azonban, akik már hónapok vagy évek óta szedik őket, semmiképpen sem beszélné le róluk. Véleménye szerint ha egy nőt a tabletta szedése előtt alaposan kivizsgálnak, elkerülhető a trombózis kialakulása még az újabban veszélyesnek tartott tabletták szedése mellett is.

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!