Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Vakcina a gyomorhurut, a gyomorfekély, és a gyomorrák ellen

H.pyloriA Rhode Islandi Egyetem, és az EpiVax gyógyszercég munkatársai olyan védőoltást fejlesztettek, mely védettséget nyújt Helicobacter pylori nevű baktériummal szemben – a fertőzést igen fontos tényezőnek tartják a gyomorfekély, és a gyomorrák kialakulásában.

Helicobakter pylori - a gyomorbetegséget okozó baktérium

Régóta ismert, hogy a gyomor Helicobacter pylori nevű baktériummal való fertőződése kedvezőtlen egészségügyi következményekkel jár.

A kórokozó ellen jelenleg több antibiotikumból álló kombináció segítségével lépnek fel. Mivel az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia egyre terjed, ezért a teljes védettséget nyújtó esetleges védőoltás fejlesztése az érdeklődés középpontjában van.

Dr. Steven Moss és munkatársai a Vaccine online számában bemutatják egy ilyen típusú védőoltás lehetséges hatásmechanizmusait: nagy számú bakteriális eredetű antigént tartalmazó készítmény hasznosnak tűnik mind a megelőzésben, mind terápiásan, szemben a szervezet normál immunválaszát kihasználó egyszerű oltásokkal, melyek hatástalannak bizonyultak.

A cikk a reklám után folytatódik

Állatkísérletes modellben Moss és munkatársai újfajta megközelítését alkalmaztak, ugyanis a baktérium többféle alkotórészét jutatták be a szervezetbe, melyet az immunrendszer felismerhet. Kipróbálták a szert orron keresztül bejuttatva, illetve izomba adott injekció segítségével, és az orron át való felszívódás jobb eredménnyel járt – a széles spektrumú immunválasz gátolta a baktériumok szaporodását.

Amennyiben a módszer emeberek esetén is hatásosnak bizonyul, nagymértékben vissza lehetne szorítani a Helicobacter pylori talaján kialakult betegségek: a gyomorfekély, és a gyomorrák előfordulását.

Kapcsolódó kifejezések: gyomorfekély  gyomorhurut  helicopter pylori 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!