Ma Julianna és Lilla napja van. Holnap Donát napja lesz.
A+ A A-

A placebo működik... akkor is, ha lelepleződik

A placebo működik... akkor is, ha lelepleződikAz orvosi gyakorlatban bevett szokás, hogy egyes betegeknek placebót írnak fel – vagyis hatóanyag nélküli tablettát, amelyről a páciens azt hiszi, hogy gyógyszer. A legutóbbi vizsgálatok során azonban kiderült, hogy a placebo akkor is enyhíthet egyes tüneteket, ha a beteg be van avatva a turpisságba.

A tanulmány során összesen 80 irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő beteget vizsgáltak, akiknek egyik felük nem kapott kezelést, a másik felüknek pedig naponta kétszer placebót adtak, erről pedig az alanyok is tudtak. Három hét elteltével az orvosok megfigyelték, hogy a placebóval kezelt páciensek közül kétszer annyian számoltak be tüneteik enyhüléséről, mint ahányan a másik csoportból – írja a PLoS ONE.

Mindemellett az is megdöbbentő volt, hogy a placebo szinte ugyanolyan hatásosnak bizonyult a kór kezelésére, mint a manapság ismert legerősebb, IBS kezelésére alkalmazott gyógyszer.

A cikk a reklám után folytatódik

A tudósok azért végezték el a kísérletet, mert egyes kutatások szerint az amerikai orvosok 50 százaléka alkalmaz viszonylag gyakran placebót, és kíváncsiak voltak, valóban létezik-e a placebo hatás. Az eredmények fényében azonban nem kell feltétlenül eltitkolni, hogy a pirulák hatástalanok – talán egyes esetekben elegendő a pozitív gondolkodás.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: placebo  placebo hatás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!