Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma László napja van. Holnap Levente és Irén napja lesz.
A+ A A-

A glükozamin és a kondroitin mégsem segít a beteg ízületeken?

facet_jointsVilágszerte több millió ember szed glükozamint és kondroitint annak érdekében, hogy enyhítse a térdében vagy csípőjében jelentkező ízületi fájdalmakat.

Glükozamin, kondroitin...

Egy friss tanulmány szerint azonban semmiféle bizonyítékot nem lehet felmutatni, ami alátámasztaná, hogy ezek az anyagok alkalmasak lennének bármiféle egészségügyi probléma kezelésére.

A tudósok több nagyszabású kísérlet eredményeit értékelték ki – ezeknek a vizsgálatoknak az alapján állítják, hogy a két hatóanyag nem segít az ízületi problémákon. Nem ez az egyetlen kutatás azonban, amely megkérdőjelezi az anyagok hatékonyságát – korábban már több munka is erre az eredményre jutott.

A cikk a reklám után folytatódik

Problémát nem okoz...

A tudósok ugyanakkor azt is kijelentették, hogy arra sem találtak bizonyítékot, hogy a glükozamin és a kondroitin egészségügyi problémákat okozna. Éppen ezért úgy gondolják, hogy az embereknek – főképpen azoknak, akik hatásukra javulást is tapasztaltak – semmi okuk arra, hogy abbahagyják az alkalmazásukat – írja a British Medical Journal.

A véleményük az, hogy nincs értelme a betegeknek ezentúl az orvosi vizsgálatok alkalmával ajánlani ezeket a készítményeket. A tudósok szerint ugyanis bár tény, hogy baj nem származhat abból, ha valaki szedi őket, az orvosoknak mégsem kellene olyasvalamit ajánlaniuk, aminek szedéséből a betegnek nem származik semmiféle előnye.

Kapcsolódó kifejezések: glükozamin  kondroitin  ízületi gyulladás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!