Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

Orosz rulett a hamis potencianövelő!

Orosz rulett a hamis potencianövelő!Illegálisnak és hamisnak minősített számos potencianövelő étrend-kiegészítőt egy független tudományos kutatás. Az ÁNTSZ is vizsgálódott, az ellenőrök szintén súlyos szabálytalanságokra bukkantak. A szakminisztérium szigorítaná az étrend-kiegészítők forgalomba hozatalát – írja a közrádió.

Az internet is felhívja a figyelmet a szerek veszélyeire

Az 53 termék közül 25 illegálisan került a hazai piacra, ugyanis nem jelentették be az Országos Élelmezéstudományi Intézetnél – erre a megdöbbentő eredményre jutottak a szegedi egyetem kutatói. De a legális készítményekkel is akadtak problémák. A kémiai vizsgálatok szerint tízből mindössze kettő volt, amely olyan összetevőket tartalmazott, amelyek szerepeltek a csomagolásán. A legnagyobb gond az, hogy szintetikus gyógyszerhatóanyagok is voltak a természetesnek hirdetett étrend-kiegészítőkben.

„Ezek a szintetikus hatóanyagok biztosan hamisak – mondta a Krónikának Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerügyi vezetője. – Eredeti gyártó soha nem ad el hatóanyagot ilyen célra. Semmit nem tudunk az összetételéről, a tisztaságáról, a készítési módjáról. Így sokkal veszélyesebbek, mint az eredeti hatóanyagformában bevéve.”

Székely Krisztina felhívta a figyelmet arra, hogy hiába jelentik be ezeket az étrend-kiegészítőket a megfelelő hatóságnál, azt senki nem ellenőrzi, hogy pontosan mi van bennük. Így fordulhat elő, hogy nemcsak természetes anyagokat tesznek bele. Egyébként ez emberkísérletnek tekinthető – jegyezte meg a szakember. „Ha egy készítménynek gyógyhatást tulajdonítanak, és olyan terápiában, illetve olyan kombinációban forgalmazzák, amire nincs engedély, akkor valóban felmerül annak a lehetősége, hogy ez tiltott emberkísérlet.”

A cikk a reklám után folytatódik

Vizsgálódott az ÁNTSZ is

A tisztiorvosi szolgálat eddig 2500 ilyen étrendkiegészítőt foglalt le patikákban, drogériákban, bioboltokban – mondta a Krónikának a közegészségügyi főosztályvezető. Faludy Gábor hozzátette: ezek legális, bejelentett készítmények, csak azt felejtették el közölni, hogy a Viagra hatóanyagát tartalmazzák. Faludy Gábor megjegyezte, jelzést kaptak, hogy szexshopokban is vannak ilyen pirulák. Az ellenőrzések és a zárolások így folytatódnak.

Zacher Gábor toxikológus szerint komoly veszélyeik vannak az ilyen szereknek. Mint mondta, ezek fogyasztása olyan, mint az orosz rulett. Nem tudjuk hogy mit veszünk be, és a szer szívproblémát, májműködési zavart, veseelégtelenséget is okozhat. A különböző csodaszerek már többször okoztak súlyos egészségkárosodást, sőt halált is – hívta fel a figyelmet a szakember.

A szaktárca mindenesetre szigorítana – ez derült ki az mr1 közrádióhoz eljuttatott közleményükből. A tervek szerint lenne egy negatív lista, amely meghatározná, hogy mely növényeket vagy növényi részeket, illetve adalékanyagokat nem szabadna beletenni egy étrend-kiegészítőbe. De szigorodna a bejelentési kötelezettség is, és laboratóriumi vizsgálati eredményt kellene csatolni a kérelemhez, igazolva, hogy a termék biztonságos, nem tartalmaz egészségkárosító anyagokat.

Forrás: mr1 – Krónika, Király Erzsébet

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!