Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Rafael napja van. Holnap Alajos és Leila napja lesz.
A+ A A-

Placebo: az agyunk képes erősíteni a „hatását”

Placebo: az agyunk képes erősíteni a „hatását”A legegyszerűbb úgy erősíteni a placebo hatását, ha azt mondjuk a hatóanyag nélküli „szert” szedőnek, hogy jó esélye van arra, ő az igazi tablettát kapta.

Így erősít rá az agy a placebora

A kanadai Pacific Parkinson-kór Kutatóközpont munkatársa, Dr. A Jon Stoessl és kollégái legfrissebb vizsgálataik során fedezték fel: az agy jutalomközpontja komolyan erősíteni képes a placebo-hatást.

A vizsgálatok során Parkinson-kóros személyeket vizsgáltak, akiknek azt mondták, hogy 75%-os eséllyel nem hatóanyag nélküli pirulát kapnak a kísérlet alatt, hanem valódi gyógyszert. Ebben az esetben a résztvevők agyában jelentősen megnövekedett a dopamin (az agy jutalmazó rendszerének egyik kulcsfontosságú vegyülete) kiválasztásának mértéke. Érdekes módon azonban ugyanezt nem lehetett tapasztalni akkor, amikor a résztvevők azt az információt kapták, hogy 25, 50 vagy 100% az esélye annak, hogy valódi gyógyszert kapnak a kérdéses időszakban.

A cikk a reklám után folytatódik

Az eredmények azt mutatják, hogy a lehetséges kilátások közvetlenül befolyásolják az agy jutalmazó rendszerét, amely így a fokozottabb működése révén erősíti a placebo-hatást.

Kapcsolódó kifejezések: dopamin  placebo 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!