Ma Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.
A+ A A-

Veszélyesek a kalciumtartalmú készítmények

heart_attack_imgEmberek milliói szednek különböző, kalciumot tartalmazó készítményeket annak érdekében, hogy biztosítsák csontjaik egészségét, és elkerüljék a csontritkulást.

Új-zélandi tudósok azonban nemrégiben kijelentették: szinte teljesen felesleges szedni ezeket a szereket, mivel jelentősen nem erősítik a csontokat, ráadásul az idősebbek esetében kis mértékben növelik a szívinfarktus kockázatát is.

Fokozott szívinfarktus-veszély!

Kísérletek során figyeltünk fel arra, hogy azoknak az alanyoknak az esetében, akik a vizsgálatok során kalcium tartalmú tablettákat szedtek, megnövekedett a szívinfarktus kialakulásának esélye. Ennek tudatában át kell értékelni ezeknek a készítményeknek a szükségességét, hiszen jótékony hatásuk igen csekély, ugyanakkor veszélyt jelentenek az egészségre – mondta dr. Ian Reid, a kutatás vezetője.

A kutatók szerint sokkal fontosabb lenne, hogy az emberek természetes úton juttassanak be a szervezetükbe elegendő kalciumot – vagyis azokkal az ételekkel, amiket elfogyasztanak. Így ugyanis az ásványi anyag sokkal hatékonyabban szívódik fel, és kifejtheti jótékony hatását – írja a British Medical Journal.

A cikk a reklám után folytatódik

Bár az amerikai tudósok egyelőre kétségbe vonják, hogy a kalciumos étrendkiegészítők megnövelnék a szívroham kockázatát, azzal ők is egyetértenek, hogy szedésük szinte teljesen felesleges. Úgy tűnik, ezeknek a szereknek a szedése csupán kidobott pénzt jelent, így a jövőben meg kell fontolnunk, hogy ajánljuk-e őket továbbra is a pácienseknek - mondta dr. John Cleland.

Kapcsolódó kifejezések: csontritkulás  szívinfarktus 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!