Ma Izabella és Dalma napja van. Holnap Jenő napja lesz.
A+ A A-

Halláskárosodás potencianövelőktől?

Halláskárosodás  potencianövelőktől?Friss kutatások szerint az egyik legismertebb potencianövelő és a hozzá hasonló szerek tartós alkalmazása nem a legegészségesebb – sok férfi esetében ugyanis, aki hosszabb távon szedett ilyen pirulákat, halláskárosodást állapítottak meg az orvosok. Az ok valószínűleg abban keresendő, hogy a hatóanyagok a fülben is felpörgetik a vérkeringést, ami számos szövetet roncsolhat.

Halláskárosodást okozhat az összes olyan gyógyszer, amelyben megtalálható az úgynevezett foszfodieszteráz-5-gátló (PDE-5i) – olvasható az Archives of Otolaryngology – Head and Neck Surgery című szaklapban. Éppen ezért a szakemberek szerint a felhasználókat figyelmeztetni kellene arra, mi vár rájuk, ha nagyobb mennyiségben szedik azokat a potencianövelőket, amelyekben megtalálható a hatóanyag.

Potencianövelő, amely jelentősen fokozhatja a halláskárosodás kockázatát

A kutatások során 11 500 férfit vizsgáltak: olyan 40 év felettiket, akik szedtek valamilyen, veszélyesnek tartott készítményt. Az eredményekből kiderült: ezeknek a férfiaknak kétszer nagyobb az esélyük arra, hogy problémájuk legyen a hallásukkal.

Gerald McGwin, a tanulmány szerzője szerint az ok a hatóanyag jellegében keresendő: korábban ugyanis pulmonális magas vérnyomás kezelésére használták. A feladata az volt, hogy gyorsítsa a vér áramlását – ez azonban a fülben komoly károkat okozhat.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: halláskárosodás  potencianövelő 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!