Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Erzsébet napja van. Holnap Jolán napja lesz.
A+ A A-

Antidepresszánsok: növelik az öngyilkosság esélyét?

Antidepresszánsok: növelik az öngyilkosság esélyét?Az orvosok számos alkalommal megfigyelték már, hogy nem minden depressziós beteg esetében működnek az antidepresszánsok - sőt vannak olyan páciensek, akik esetében egyenesen rosszabbodás figyelhető meg.

Bár az adatokat eddig tudományos kutatások nem támasztották alá, a tudósok szerint a betegek körülbelül 10 százalékánál a gyógyszer szedése növeli az öngyilkosság kockázatát - ezeknek a pácienseknek a szűrésére azonban eddig nem létezett módszer.

Az orvosok előtt eddig sem volt ismeretlen az a tény, mely szerint a depressziósok kis hányadánál a gyógyszeres kezelések alkalmazása a betegség súlyosbodásához, egyes esetekben pedig akár öngyilkossághoz is vezethet.

A cikk a reklám után folytatódik

A szűrés életmentő lehet

Arra azonban nem volt mód, hogy a pácienseket a szer felírása előtt olyan vizsgálatnak vessék alá, amely kiszűri azokat, akiknél a kezelés kockázatos lehet.

Egy tudóscsoport azonban úgy tűnik, megtalálta a megoldást: egy agyhullámokat vizsgáló berendezés segítségével már a gyógyszer szedését követő 48 órában kimutatható, ha a beteg esetében a szer szedése negatív következményekkel jár.

A kvantitatív elektroenkefalográfnak (QEEG) nevezett készülék az agy egy bizonyos területét vizsgálja, és szinte azonnal kimutatja, ha a kezelés kockázatos - írja a Medical News TODAY.

Aimee Hunter, a kutatás vezetője szerint eredményeik áttörést jelenthetnek a depresszió kezelésében. Elkerülhetőek lesznek ugyanis azok az öngyilkossági esetek, amelyeket az orvosok eddig nem tudtak megakadályozni.

 

© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!