Ma Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
A+ A A-

Több nőt gyógyszervizsgálatra

woman_examined.jpgA megkérdezett nőknek csak kilenc százaléka vett részt orvostudományi vizsgálatban.Noha tizenöt éve a nők részvételét a klinikai gyógyszervizsgálatokban már nem korlátozzák és bizonyos betegségekben, például daganatos kórképekben vagy a depresszióban, a kutatáshoz a hölgyek együttműködése elengedhetetlen, mégis kevés nő jelentkezik ilyen orvostudományi programokra. A gond mértékét kérdőíves adatgyűjtés segítségével egy nagy amerikai tanulmány igyekezett fölmérni.

A múlt század ötvenes éveiben igen népszerű lett egy rendkívül hatásos nyugtató és altatószer, a Contergan. A Nyugat-Németországban recept nélkül kapható készítményből naponta 700 ezer tablettát vásároltak az aludni vágyók. Esztendőkbe tellett, míg kiderült, hogy az altatót terhességük korai szakában szedő fiatal nők gyermeke furcsa fejlődési rendellenességekkel jöhet a világra: ezek a végtag nélkül született gyerekek voltak a "Contergan-bébik".

Ezután új gyógyszereket vizsgálati célból fiatal nőknek semmiféle tudományos programban nem adhattak, legfeljebb a változó kor után, vagy akkor, ha terhesség már semmiképp nem jöhetett létre.
A megbízható fogamzásgátlás elterjedése után, 1993-ban lehetővé vált ilyen óvatossági rendszabályok ellenőrzött betartása mellett a nők részvétele is az új gyógyszerek kipróbálásában. Erre nagy szükség is van, mert csak így juthatunk olyan betegségek hatásos kezeléséhez, amelyeket egyelőre nem tudunk megfelelően gyógyítani.


Most 2000 amerikai felnőttnek küldtek ki kérdőívet, amiből kiderült, hogy a megkérdezett nőknek csak kilenc százaléka vett részt orvostudományi vizsgálatban és 93 százalékuk azt mondta, hogy kezelőorvosa ezt a lehetőséget soha nem is említette. Pedig az ilyen kutatásban a férfiak és a nők részvétele egyaránt fontos.
A kifejezetten női betegségek kezelésére kidolgozott gyógyszerek vizsgálatán kívül ismeretes, hogy a női és a férfi szervezet között nemcsak hormonális különbségek vannak. A kutatók említik például az antidepresszánsok hatását, ami másképp érvényesül a hölgyekben és az urakban.

Az amerikai adatok szerint az egészséges önkéntesek a gyógyszervizsgálatokba gyakran olyan nehezen vonhatók be, hogy akár három évbe telik, amíg a szükséges létszám összegyűjthető. Kiszámolták, hogy több segítőkész önkéntessel egy-egy új, hatásos gyógyszer egy év múlva eljuthatna azokhoz a betegekhez, akiknek szüksége volna erre a segítségre.
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!