Ma Lukrécia napja van. Holnap Amália napja lesz.
A+ A A-

Innovatív gyógyszergyártók: 2000 beteg terápiáját segíthetnék a támogatásra váró készítmények

aipm logoMintegy kétezer súlyos beteg terápiájában segíthetne a négy onkológiai terápiás területen támogatásra váró tizenöt új innovatív gyógyszer, de még nem hirdették ki az ezek támogatásba történő befogadásáról szóló rendeletet - közölte az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) csütörtökön az MTI-vel.

A szervezet közleményében felidézte, bár az emberi erőforrások minisztere előterjesztette négy onkológiai terápiás területen - melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat - e készítmények gyógyszertámogatásba való befogadását, két fontos lépés még hiányzik: a hatóanyagokat tartalmazó jogszabály-módosítás kihirdetése és a Miniszterelnökség felhatalmazása ahhoz, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megkezdhesse az új készítmények közbeszerzési folyamatát, ezek egy részét így akár már novembertől elérhetnék az érintett betegek.  

A készítmények elérhetőségéhez szükséges mintegy 5,6 milliárd forint az előterjesztés szerint rendelkezésre áll, azt az OEP külső források bevonása nélkül, úgynevezett technikai átrendezéssel biztosítani tudja majd - írták.

A számítások szerint a melanoma betegség esetében támogatásra váró öt új hatóanyag körülbelül négyszáz, a prosztatadaganatban szenvedőket segítő három új hatóanyag mintegy kétszáz, a tüdődaganattal kapcsolatos két új hatóanyag mintegy háromszáz, az onkohematológiában használható négy hatóanyag pedig mintegy ezeregyszáz beteg terápiájában kaphatna szerepet a befogadást követő egy évben.

Összesen tehát 1900-2000 előrehaladott, áttétes daganatos betegségben szenvedőnek tudnának az új innovatív terápiák már az idei évtől kezdve segíteni - olvasható az AIPM közleményében.

Az egyesület bízik abban, hogy a súlyos és életet veszélyeztető állapotban levő rászoruló daganatos betegek minél hamarább hozzájuthatnak ezekhez az akár életmentő onkológiai gyógyszerekhez.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!