Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Olivér napja van. Holnap Cecília napja lesz.
A+ A A-

Megnyitja az elzáródott artériákat a kétheti injekció

chol-plakkAz újonnan kifejlesztett kétheti injekció, amely a rossz koleszterin szintjét csökkenti, drámai mértékben mérsékelheti a szívroham és a stroke okozta halálozás arányát.

A karba vagy hasba adható injekció bizonyítottan eltávolítja a szervezet alacsony sűrűségű lipoproteinjeinek (LDL) közel egyharmadát – ez a kártékony koleszterin felelős az artériák elzáródásáért és a szívbetegségért. Amennyiben az injekció sikerét a további kutatások is megerősítik, a szakértők szerint jelentős hatást gyakorolhat a magas koleszterinszint kezelésére.

A jelenlegi irányelvek szerint a teljes koleszterinszintet 5 millimol/liter alatt kell tartani, és ebből az LDL szintje nem haladhatja meg a 3 millimol/litert. A magas koleszterinszint elleni harc legfőbb fegyverei jelenleg a sztatinok. Bár ezek a gyógyszerek az emberek többségében beválnak, a betegek körülbelül 20 százaléka ellenálló a gyógyszerrel szemben, ezért vérzsírszintjük nem, vagy csak alig csökken. Az orvosok nem tudják pontosan ennek okát, de azt feltételezik, hogy a betegek genetikai felépítésével magyarázható.

A cikk a reklám után folytatódik

Most két gyógyszergyár, a Sanofi U.S. és a Regeneron Pharmaceuticals közösen kifejlesztett egy olyan gyógyszert, amely a többi kezelésnél hatékonyabban távolítja el a felesleges LDL-t. Hatékonyságának teszteléséhez az amerikai National Clinical Research vállalat 183 olyan beteget kért fel, akik már részesültek napi 40 mg dózisú sztatin kezelésben, mégis magas maradt az LDL-szintjük. Az alanyokat több csoportra osztották: az első placebo injekciót kapott kéthetente, a többiek pedig az új gyógyszer különböző dózisait más-más időközönként 12 héten keresztül.

A legjobb eredményeket abban a csoportban mutatták ki, amely kéthetente 150 mg dózist kapott. Esetükben az LDL-szint átlagos csökkenése 72 százalék volt. A placebo csoportban az LDL mindössze 5 százalékkal csökkent.
A REGN727 kódnevű kísérleti gyógyszer egyelőre a fejlesztés korai szakaszában van, forgalmazására még legalább két-három évet kell várni.

Kapcsolódó kifejezések: LDL-koleszterin  REGN727  magas koleszterinszint 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!