Ma Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
A+ A A-

Orrsprayvel a pánikrohamok ellen

neuron2Azoknak a gyógyszereknek, amelyeknek az agyban kell hatniuk, először a mérgek behatolását megakadályozó, úgynevezett vér-agy gáton kell átjutniuk. Német kutatóknak most sikerült egy szorongásoldóval áttörniük e gátat.

A müncheni Max Planck Pszichiátriai Intézet kutatói egereken kísérleteztek a nemrég felfedezett szorongásoldóval, a neuropeptid S-sel (NPS). A neuropeptidek fehérjék, amelyeket az idegsejtek állítanak elő. Ulrike Schmidt pszichiáter és munkatársai azt vizsgálták, hogy az NPS bejuthat-e az orrnyálkahártyán át az agyba, és kifejtheti-e ott hatását.

A kutatóknak kísérletsorozattal sikerült láthatóvá tenniük az orron át alkalmazott NPS útját egészen a különböző agyterületek idegsejtjeiig. A hatóanyag nemcsak bekerült az agysejtekbe, hanem az NPS-receptorokhoz is sikeresen kötődött. Az NPS már az orrnyálkahártyával való érintkezést követő 30 perc elteltével elérte az egerek agyát, négy óra múlva pedig szemmel láthatóan kifejtette szorongásoldó hatását.

A cikk a reklám után folytatódik

Az NPS pontos molekuláris hatása egyelőre nem ismert, de úgy tűnik, a hippokampusz idegsejtjei közötti jelátvitelt befolyásolja. A kutatók úgy vélik, hogy az NPS tompítja az agy érzelmi központjának bizonyos jeleit, ezáltal csökkenti a szorongást.


Az eredmények biztatóak a szorongásoldó gyógyszerek fejlesztése szempontjából – közölte Ulrike Schmidt. A szorongásoldó orrspray egyszerű használata, valamint gyors és közvetlen hatása számos szorongásos beteg – például pánikbetegek, poszttraumatikus stressz szindrómában szenvedők – számára jelenthet megváltást.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: neuropeptid S  orrspray  pánikroham  szorongásoldó 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!