Ma Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
A+ A A-

Új véralvadásgátlók az agy épségéért

stroke2Az agyi érkatasztrófa megelőzésére használt véralvadásgátlók újabb generációja már nem igényel folyamatos ellenőrzést és adagolásváltoztatást, és a hatása is kedvezőbb – állapították meg a Párizsban megrendezett Európai Kardiológiai Kongresszus egyik előadásán.

Mivel a leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció – amelyben a szív felső része nem szabályosan ver, hanem csak remeg – ötszörösére növeli az agyi érkatasztrófa esélyét, ezért a kockázatot már korábban is véralvadásgátlókkal csökkentették a szakemberek, mivel a gyakorlatilag álló pitvarban véralvadék keletkezhet, mely azután bármikor leszakadva valamelyik életfontosságú szerv, például az agy olyan területén akadhat el, mely halált, vagy súlyos bénulásokat okozhat.


A konferencia előadói most több új generációs vérhígító készítmény biztató eredményeit, így például a dabigatran tabletta bevezetésével kapcsolatos igen jó eredményeket ismertették.


A cikk a reklám után folytatódik

A korábbi véralvadásgátlók alkalmazásakor havonta vért kellett venni a vérvalvadásgátlás mértékének meghatározásához, ennek alapján pedig szükségessé válhatott az adagolás módosítása. Ezen felül a régebbi vérhígítók sok más szerrel, sőt élelmiszerrel is kölcsönhatásba léphettek, ami megváltoztathatta hatékonyságukat. A dabigatran esetében azonban nincs szükség a rendszeres ellenőrzésére.


A kedvező vizsgálati eredmények alapján mind több tudományos társaság kezelési irányelvében a dabigatran került az pitvarfibrillációban szenvedő betegek gyógyításának első helyére.


MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: dabigatran  pitvarfibrilláció  véralvadásgátló 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!