Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.
A+ A A-

Kanyaró járvány Európában!

Kanyaró járvány Európában!Egyre többen betegedtek meg kanyaróban Európa-szerte az utóbbi hónapokban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra hívta fel a figyelmet, hogy több mint 6500 megbetegedést észleltek Európa 33 országában, a legtöbbet Franciaországban. Legnagyobb mértékben azokban az országokban betegednek meg a kanyaró vírusától, ahol nem kötelező az úgynevezett életkorhoz kötött védőoltás.

Kanyaró: leginkább ott fertőz, ahol nem kötelező a védőoltás

Franciaországban 4937 esetet jelentettek az idei év első három hónapjában, míg 2010-ben összesen 5090 megbetegedést regisztráltak. Az Egészségügyi Világszervezet véleménye szerint a járványok elkerülése végett a lakosság 90 százalékát be kell oltani. Sok esetet jeleztek Spanyolországból is, Andalúziában október óta hatszázan lettek betegek, de nőtt a kanyarós megbetegedések száma Svájcban is.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője a Mindennapi.hu-nak nyilatkozva elmondta, a legtöbben azokban az országokban betegednek meg a kanyaró vírusától, ahol nem kötelező az úgynevezett életkorhoz kötött védőoltás. A szakember szerint jól látható, hogy ott alakult ki a kanyarójárvány, ahol vagy túlságosan nagy a szabadság, vagy túlságosan nagy a szegénység, vagyis a csecsemők és kisgyermekek nem kaptak védőoltást.

A cikk a reklám után folytatódik

Magyarországon a gyerekek 15 hónapos korban kapják a kanyaró, a rubeóla és a mumpsz elleni, háromkomponensű vakcinát, majd a kanyaró elleni oltást 11 éves korban megismétlik. E két vakcina egy életre védettséget nyújt a fertőzéssel szemben, így az európai kanyaró járvány ellenére, itthon a lakosság döntő többsége immunis a kórra.

Bővebb információ
Kanyaróval kapcsolatos cikkek
Az Európában kitört kanyarójárványról bővebben a Mindennapi.hu-n olvashatnak.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: kanyaró  kanyaró járvány 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!