Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

Bárányhimlő: igen gyakori gyermekkori betegség

Bárányhimlő: igen gyakori gyermekkori betegségA bárányhimlő egy igen gyakori gyermekkori betegség, amelyet a Herpes varicella zoster nevű vírus okoz. A betegség cseppfertőzéssel terjed, és bár a súlyos szövődmények igen ritkák, akár teljesen egészséges gyermekeknél is kialakulhatnak.

A bárányhimlő általában a tíz éven aluli gyermekek betegsége, idősebb gyerekeknél és felnőtteknél a tünetek és a komplikációk sokkal súlyosabbak lehetnek

A bárányhimlő sokkal gyakoribb télen és kora tavasszal. A legyengült immunrendszer fokozza a betegség szövődményeinek kialakulását. A bárányhimlő lappangási ideje 14-24 nap. Az első tünetek a láz és a fejfájás. Ezt követi a betegségre jellemző kiütések megjelenése. A kiütések igen nagy számban jelennek meg és kellemetlen viszketéssel járnak.

A bárányhimlős kiütések bárhol megjelenhetnek a testen, akár a szájüregben és a fejbőrön is. A kiütések pár nap alatt kifakadnak és leszáradnak, de gyorsan újratermelődnek.

Szövődmények

A betegség ritka, de súlyos szövődményei a vírusos tüdőgyulladás, a másodlagos bakteriális felülfertőződések és az encephalitis.

A betegség vírusos jellege miatt csak tüneti kezeléssel enyhíthető: fájdalomcsillapító sziruppal, sok folyadékkal és antihisztaminos krémmel segíthetjük elő a gyógyulási folyamatokat.

 

A bárányhimlő csak igen súlyos szövődmények esetén igényel antivirális gyógyszeres kezelést, leggyakrabban ugyanis tünet és problémamentesen gyógyul.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Herpes varicella zoster  bárányhimlő  vírus 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!