Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.
A+ A A-

Új, belélegezhető vakcina kanyaró ellen

Új, belélegezhető vakcina kanyaró ellenA Colorado Egyetem kutatói porított alakú, inhalációs vakcinát fejlesztettek, mely képes lehet a kanyaró megelőzősére. A klinikai vizsgálatokat idén Indiában fogják lefolytatni, a siker esetén ugyanezen elven a tuberkulózistól a méhnyakrákig más fertőzések elleni védőoltások is elérhetőek lehetnek.

A belélegezhető kanyaró vakcinát, mely szén-dioxidot és speciálisan legyengített vírust tartalmazott, Robert Sievers és munkacsoportja fejlesztette ki.

A folyamat során mikroszkópikus buborékok alakulnak ki, melyet porítanak, és a beteg az így kapott anyagot egy apró műanyag tasakból lélegzi be. Sievers eredményeikről a május 9 és 12 között Grazban rendezett Nyolcadik Európai Konferencia a Kritikus Pont Feletti Folyadékokról nevezetű tudományos ülésen számolt be.

A cikk a reklám után folytatódik

A statisztikák szerint a kanyaró vezető halálok fiatal gyermekek körében

2008-ban világszerte 164 ezer halálesethez vezetett, ebből Indiára ennek kétharmada esett.

Sievers professzor szerint munkájuk legnagyobb eredménye, hogy el lehet felejteni az emberek sokaságát elrettentő tűket és fecskendőket. Az új technológia segítségével a vakcina közvetlenül a tüdőbe kerül, egy mély belégzés, és az oltás már meg is történt. Azonban a sorozatgyártás előtt az emberi kipróbálásnak kell a következő lépésnek lennie.

A speciálisan porított anyag a tervek szerint akár levegőbe is juttatható, ilyen módon hozzájárulva a kanyaró elleni védettség eléréséhez.

A felfedezés nagyfokban befolyásolhatja az oltási módszereket

Ilyen módon közvetlenül a tüdőbe lehet juttatni a tuberkulózis többszörös rezisztenciával rendelkező kórokozója elleni antibiotikumot, valamint másik potenciális felhasználási terület a humán papillóma vírussal szembeni oltás lehet, mellyel a tervek szerint lejjebb lehetne szorítani a méhnyakrákos esetek számát.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: kanyaró 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!