Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Hortenzia és Gergő napja van. Holnap Jenő napja lesz.
A+ A A-

Visszafordítható lehet a Down-kór

Down-kór Egy szerdán közzétett tanulmány szerint a norepinefrin nevű neurotranszmitter (idegsejtek közti átvivő anyag) serkentése a Down-kóros betegekben visszafordíthatja a gyermekekben mentális visszamaradottságot okozó betegséget.

Ha elég korán beavatkozunk, segíthetünk a Down-kóros gyerekeknek abban, hogy gyűjtsék és szabályozzák az információkat” – nyilatkozta Ahmad Salehi, a Science Translational Medicine folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője. „Elméletileg ez a kognitív működés javulásához vezethet ezekben a gyerekekben.”

Salehi a Stanford Egyetem és a kaliforniai Lucile Packard Gyermekkórház kutatóiból álló kutatócsoportban dolgozott, amely a norepinefrin egyik előanyagát használta a tanulási zavarokkal küzdő olyan tüneteket mutató egerekben, amelyek nagyon hasonlítanak a Down-kóros emberek tüneteihez.

A cikk a reklám után folytatódik

 

A tanulmány elsőként vizsgálta azt, hogyan lehetne a Down-kór betegséget a norepinefrin rendszer célba vételével kezelni

Az egerek a 16-os egérkromoszóma egy töredékének három másolatával rendelkeztek, a Down-kór pedig akkor jelentkezik, ha az emberi szervezet minden sejtje a 21-es kromoszóma három másolatával rendelkezik, a szokásos kettő helyett. A Down-kóros gyerekek a tanulmányban vizsgált egerekhez hasonlóan kontextuális tanulási- és memóriazavarban szenvednek. Bár a Down-kóros gyerekek születéskor nincsenek lemaradva a fejlődésben, a kor előrehaladtával lemaradnak, és nagy nehézségek árán próbálnak a térbeli és kontextuális információkból új emlékeket gyártani, mely funkció az agy hipokampusz területére támaszkodik. Ennek következtében a kutatók szerint problematikus számukra az összetett környezet kiismerésének elsajátítása, például az új környék vagy egy bevásárlóközpont megismerése.

Normális esetben a kontextuális emlékek kialakulásakor a hipokampusz idegsejtjei az agy egy másik területéről, a locus coeruleusból származó neuronoktól kapják a norepinefrint. A Down-kórhoz hasonló rendellenességben szenvedő egereken végzett kísérletben azonban a kutatók kimutatták, hogy a locus coeruleus már az egerek fiatal korában leépülésnek indult. Amikor a locus coeruleus működésképtelenné vált, az egerek még a legegyszerűbb olyan kognitív teszteket sem tudták teljesíteni, amelyek új környezetük ismeretét követelték. Például nem építettek fészket, amikor ismeretlen ketrecbe telepítették át őket, amit az egészséges egerek jellemzően megtesznek, amikor új környezetbe kerülnek.

Amikor viszont az egerek norepinefrin prekurzorokat kaptak, amelyek az agyban kulcsfontosságú neurotranszmitterekké és hormonokká alakulnak át, a probléma megoldódott.

„A tanulmány magyarázatot ad arra, miért károsodik a kontextuális tanulás Down-kór esetén, és újfajta terápiás stratégiát kínál, mivel eddig más rendszereket vettünk célba a Down-kóros betegek kezelésében” – nyilatkozta Salehi. „Kiderült, hogy a norepinefrin rendszer célzásának stratégiája válik be, nem valamilyen gyógyszer. Ha egy olyan gyógyszert alkalmazunk, amely norepinefrinné alakul át, vagy egy olyan gyógyszert, amely a norepinefrint utánozza és megköti a norepinefrin receptorokat, ugyanazt a hatást érjük el.”

A más neurológiai rendellenességek, például a depresszió és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kezelésére szolgáló gyógyszerek szintén a norepinefrin rendszert célozzák.

A Down-kórral kapcsolatos vizsgálatban használt norepinefrin prekurzorral kapcsolatban pedig most folynak a klinikai kísérletek a fibromyalgia, a jellegzetesen kimerültséggel és kiterjedt fájdalommal járó krónikus betegség kezelésére.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: down-kór  norepinefrin 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!