Ma Dénes napja van. Holnap Erhard napja lesz.
A+ A A-

Ingyenes lesz a pneumococcus-vakcina

Ingyenes lesz a pneumococcus-vakcina A védőoltást 2008 szeptemberétől lehet igényelni két évesnél fiatalabb gyermekeknek. A kormány kiemelt célja a gyermekek esélyegyenlőségének, illetve a gyermekes szülők munkavállalási esélyeinek javítása. Ezzel összhangban döntött a kormány arról, hogy első lépésként a 2 éves kor alatti gyermekeknek ingyenesen biztosítja a pneumococcus elleni védőoltást.

A pneumococcus elleni védőoltás bevezetésével csökkenthetőek a gyermekkori torokgyulladások, mandulagyulladások, középfülgyulladások, ezáltal a gyermekek egészségének megőrzése mellett csökkenthető a szülők munkából történő kiesése és az egészségügyi ellátórendszer igénybevétele.  A fertőző betegségek között a Streptococcus pneumoniae (Pneomococcus) vezető halálozási ok világszerte. Ez a baktérium súlyos, életveszélyes betegségeket okozhat, úgymint tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás és véráramfertőzés, de nagyon gyakran felelős felső légúti megbetegedések kialakulásáért, mint a középfülgyulladás, arcüreg-gyulladás és hörgőgyulladás.

A WHO becslése szerint 2005-ben a világon 1, 6 millió ember halt meg a pneumococcus baktérium által okozott fertőzésben, ez a becslés magában foglalja 0, 7-1 millió 5 év alatti gyermek halálát is.
A fejlett országokban a két év alatti gyermekek és az idősebb emberek a legveszélyeztetettebbek.
A Pneumococcus növekvő ellenállása az általában alkalmazott antibiotikumokkal szemben is sürgőssé teszi a vakcinák használatát. A WHO 2007-ben - felismerve a pneumococcus fertőzések egyre növekvő előfordulását a kisgyermekek körében, illetve a pneumococcus elleni vakcina, a Prevenar biztonságosságát és hatékonyságát - állásfoglalást jelentetett meg, amiben felhívja az országok figyelmét arra, hogy tekintsék prioritásnak a pneumococcus védőoltás felvételét a nemzeti védőoltási programokba.

A pneumococcus elleni védőoltás már a világ 23 országában, az Európai Unió 17 tagállamában kötelező és további 6 ország jelentette be, hogy fel kívánja venni a nemzeti oltási programba. A betegség előfordulása jelentős mértékben csökkent azokban az országokban, ahol a pneumococcus védőoltás a nemzeti oltási program része.
A konjugált vakcina ára 16.000 forintba kerül, 2007-ben 30.000 kisgyermeket (0-2 éves korig) oltottak be.
A vakcina beszerzését és az ÁNTSZ kistérségi szervezeteihez való eljuttatását az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet végzi, a vakcinákat 2008 szeptemberétől lehet igényelni.

Kapcsolódó kifejezések: ingyenes vakcina  pneumococcus  védőoltás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!