Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
A+ A A-

Felütötte fejét a kanyaró

Felütötte fejét a kanyaróBár keveset hallani erről a betegségről, sőt azt hihetnénk, hogy legtöbb országban már nem is létezik, mégis évente félmillió gyermek hal meg kanyaróban.

Bár 39 százalékra csökkent a lázzal, fényérzékenységgel és kiütésekkel járó kór jelenléte, még mindig az egyik fő oka a gyermekhalandóságnak, holott egy dollárnál kevesebbe kerül az oltása gyermekenként.

Most pedig újra aggodalomra ad okot, hogy tizennégy év után Nagy-Britanniában kanyaró okozta halálesetet regisztráltak. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (OPS) szerint Venezuelában négy év után idén 21, Mexikóban pedig 22 megbetegedés történt.

Az OPS Immunizációs Osztályának vezetője, dr. Jon Andrus elmondta, hogy az ország első betege Spanyolországból szerezte be a fertőzést. Ezt megelőzőleg a szervezet rengeteget költött a kanyaró kiirtására a kontinensről, melynek köszönhetően 99 százalékkal csökkent a kór jelenléte. A legtöbb elhalálozás Afrikában és Ázsiában történik, főleg az öt év alatti kisgyermekek körében.

Dr. Andrus úgy véli, hogy amíg a világban mindenhol fel nem számolják a vírust, addig mindig lesznek újrafertőződések, így csak arra lehet törekedni, hogy az oltottság minél szélesebb körben megvalósuljon. Mivel a betegségre gyógymód nem létezik, ezért sok esetben halálos lehet.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: fényérzékeny  kanyaró  láz  oltás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!