Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Huba napja van. Holnap István napja lesz.
A+ A A-

Egyre több Down kóros gyermek születik

Egyre több Down kóros gyermek születikA Down-kór születési rendellenesség, melyet csak 35 évesnél idősebb korú kismamáknál szűrik, egy kockázatos vizsgálattal. Pedig létezik olyan vizsgálati eljárás, ami kockázatmentesen a vérből kimutatja, hogy Down kóros-e a magzat avagy sem. A szűrést azonban nem finanszírozza az egészségbiztosító.

A Down kór az egyik legrettegettebb születési rendellenesség. Azt, hogy a születendő gyermek beteg lesz-e vagy sem, ma egy vetélési kockázattal járó szűrővizsgálattal tudják csak megállapítani. Ezért a vizsgálatot csak a 35 évesnél idősebb nőknek ajánlják, mert ebben a korban már minden 1000. gyermek Down kórral születik.

A legtöbb Down szindrómás gyermeket azonban 20 és 29 éves nők szülik, őket ugyanis a kockázat miatt általában nem szűrik. Pedig külföldön már régóta létezik olyan ultrahangos eljárással kiegészített vérvizsgálat, amivel már a harmadik hónapban 90 százalékos pontossággal megmondható, hogy Down kóros- e a magzat vagy sem.

"Ez a vizsgálóeljárás több évtizedes múltra tekint vissza tőlünk nyugatra levő országokban több ezer nőn végezték már el" - mondja Gasztonyi Zoltán, szülész-nőgyógyász.

A szűrést egyelőre nem finanszírozza a társadalombiztosítás. Magyarországon jelenleg minden 700. gyermek Down kóros. Számuk pedig a szülészek szerint évről-évre emelkedik.

Címkék:
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!