Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Még mindig túl sok a kanyaró miatti gyermekhalál

babydoctor 42095971WHO: a kanyaró okozta halálozás 78 százalékkal csökkent egy évtized alatt. Világszerte 78 százalékkal esett vissza a kanyaró okozta halálesetek száma 2000 és 2012 között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint. A friss adatok alapján a szervezet úgy véli, hogy ezen időszak alatt 13,8 millió halálesetet sikerült megelőzni. A WHO szerint az immunizáció jó szintjének és a gyermekeket célzó védőoltás-kampányoknak köszönhető az eredmény - ismertette pénteken a BBC News.

A szervezet jelentése azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a kanyaró még mindig világszerte komoly probléma, és vannak olyan populációk - például Afrikában és Délkelet-Ázsiában -, amelyek védtelenek a betegséggel szemben.

Az elmúlt évtizedben tapasztalt visszaesés számokban kifejezve azt jelenti, hogy a 2000-ben feljegyzett 562 ezer halálesettel szemben 2012-ben 112 ezer kanyarós halálozás következett be. Egyéves kora előtt a világ gyermekeinek 84 százaléka megkapja az első védőoltást a fertőző betegség ellen, 145 országban pedig rutinszerűen második védőoltást is adnak a gyerekeknek az immunitás biztosítására és a járványok kitörésének megelőzésére.

A WHO arról is tájékoztatott a jelentésben, hogy 2000 óta több mint egymilliárdra nőtt a kanyaró ellen beoltott gyerekek száma. 2012-ben 145 millióan kapták meg az oltást. A szervezet erőfeszítései ellenére 2012-ben Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Európában is kitörtek komoly kanyarójárványok. A Kongói Demokratikus Köztársaságban több mint 72 ezer kanyarós esetet jelentettek, Indiában 18 ezerre tehető a megbetegedettek száma, Ukrajnában 12 ezerre, Nagy-Britanniában pedig kétezerre. Nagyobb átoltottság nélküli területeken a járványok kitörésével továbbra is számolni kell - hangsúlyozta a WHO.

2013-kanyarojarvany

Kanyaró járvány 2013-ban

Még mindig túl sok gyermek hal meg kanyaró miatt

Világszerte naponta 330 kanyarós halálesettel számolhatunk jelenleg, és az elhunytak többsége gyermek - mondta el Karen Mah, a WHO és a UNICEF közös kanyaró- és rubeolaellenes küzdelmére létrehozott programjának szóvivője. Hozzáfűzte: globálisan 84 százalék fölé kell emelni a betegség ellen beoltottak számát.

"Az is létfontosságú, hogy a szülők teljesen tisztában legyenek a védőoltás hasznával és azokkal a kockázatokkal is, amelyeknek a be nem oltott gyermekek vannak kitéve" - hangsúlyozta a szóvivő.

A WHO és a UNICEF közös programja 2015-re 95 százalékkal akarja csökkenteni a kanyarós halálesetek számát, és 2020-ra a világ legalább öt régiójában fel akarja számolni a kanyarót és a rubeolát.

MTI

Kapcsolódó kifejezések: WHO  kanyaró  rubeola  védőoltás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!