Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Angelika napja van. Holnap Károly és Karola napja lesz.
A+ A A-

A tetanusz még mindig fertőz!

A tetanusz még mindig fertőz!Annak ellenére, hogy a tetanusz ellen régóta létezik hatékony oltóanyag, amerikai tudósok szerint még mindig elkeserítően sok olyan beteget kell kezelni az Egyesült Államokban, akiket ez a kórokozó fertőzött meg. Az orvosok szerint a legnagyobb veszélyben a 65 év fölöttiek, a cukorbetegek és azok az emberek vannak, akik nem kaptak a fertőzés ellen védőoltást.

A tetanusz egy ritka, ugyanakkor potenciálisan halálos betegség, amelyet a Clostridium tetani nevű baktérium toxinja okoz. A baktérium a talajban és az állati ürülékben is jelen van.

A kórokozó ellen azonban már évtizedek óta létezik védőoltás, amelynek köszönhetően az Egyesült Államokban 1947 óta a megbetegedések száma 95 százalékkal, a tetanusz okozta halálesetek száma pedig 99 százalékkal csökkent – írja a Morbidity and Mortality Weekly Report.

A cikk a reklám után folytatódik

Annak ellenére azonban, hogy a fertőzés ellen mindenki számára olcsón elérhető a védőoltás, a szakemberek szerint 2001 és 2008 között Amerikában 233 esetben diagnosztizáltak tetanuszt, a halálozási arány pedig 13,2 százalék volt. Ezeknek az adatoknak az ismeretében a tudósok azt javasolják a háziorvosoknak, hogy minden idős, cukorbeteg ember figyelmét hívják fel a védőoltásra, és mindenkit oltsanak be, aki fiatal korában nem kapta meg a megfelelő ellenanyagot.

OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Clostridium tetani  tetanusz 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!