Ma Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
A+ A A-

Influenza: melyek az első jelek, és hogyan védekezhetünk?

fluimgAz influenza tünetei a fertőzés után 24-48 órával kezdődnek, és hirtelen léphetnek fel. Gyakran hidegrázás vagy borzongás az első jele.

Influenza tünetei

Az első napokban gyakori a láz, a hőmérséklet felmehet 39–39,5 °C-ra. Sok ember annyira megbetegszik, hogy napokig ágyban marad; testszerte fájdalmat érez, legkifejezettebben a hát táján és a lábakban. A fejfájás sokszor erős, a szem körül és mögött jelentős, éles fénytől rosszabbodhat. A légúti tünetek eleinte viszonylag enyhék lehetnek, kaparó torokfájdalommal, mellkasi égő érzéssel, száraz köhögéssel és orrfolyással.

A köhögés később erősödhet, és köpetürítést eredményezhet. A bőr meleg és kipirult lehet, különösen az arcon. A szájüreg és a garat bevörösödhet, a szem könnyezhet, a szem fehérje pedig erezetté válhat. A betegnek hányingere lehet és hányhat, különösen a gyermekek. Az influenzában szenvedők kis hányada néhány napra vagy hétre elveszti szaglóképességét; ritkán a kiesés állandósul.

A tünetek zömmel 2 vagy 3 nap után alábbhagynak. A láz azonban néha 5 napig is eltart, a köhögés 10 napig vagy tovább fennállhat, a légúti izgalom pedig sokszor csak 6-8 hét alatt múlik el teljesen. A gyengeség, fáradtság napokig, néha hetekig megmaradhat.

A cikk a reklám után folytatódik

Az influenza leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás

Ez lehet vírusos, amikor maga az influenzavírus terjed a tüdőre, vagy bakteriális tüdőgyulladás, melyben baktériumok (például pneumokokkuszok) támadják meg a meggyengült védekezőrendszert. Mindkét esetben a beteg köhögése rosszabbodhat, légzése nehezítetté válhat, tartósan megmaradó vagy visszatérő láza lehet, és néha véres köpetet ürít. Gyakoribb a tüdőgyulladás idősebb emberekben és szív- vagy tüdőbetegségben szenvedőkben. Idősek otthonában, influenzában megbetegedett lakóknak akár 7%-át is kórházba kell utalni, és 1-4%-uk meghal. Idült betegségben szenvedő fiatalabb egyének szintén veszélyeztetettek a súlyos szövődmények szempontjából.

Minthogy a legtöbb ember ismeri az influenza tüneteit, és mivel a betegség járványszerűen jelentkezik, a beteg maga vagy családtagjai sokszor helyesen állapítják meg a kórképet. A betegség súlyossága, a magas láz és a testszerte jelentkező fájdalmak segítenek az influenzát elkülöníteni a megfázástól. A vérből vagy a légutak váladékából származó mintákon végzett laboratóriumi vizsgálatok az influenzavírust kimutatják, de ez a tény csak különleges körülmények között hasznos.

Influenza és megelőzés

Védőoltással lehet legjobban elkerülni az influenza megbetegedést. Az oltóanyagok inaktivált (elölt) influenzavírust vagy a vírus alkotórészeit tartalmazzák. A ma használt vakcinák háromféle törzs ellen védenek. Minden évben más oltás adható, mely így a vírus változásait követi. Az orvosok igyekeznek előre megjósolni, melyik vírus támadása várható annak alapján, hogy melyik törzs uralta az előző járványt, és milyen törzseket figyeltek meg a világon máshol.

Különösen fontos a védőoltás azoknak az embereknek, akik ha megfertőződnek, nagyon betegek lehetnek. E csoportba tartoznak a gyermekek, az 50 éven felüliek és az idült betegségben szenvedők, így a cukorbetegek és a tüdő- vagy szívbetegek. A védőoltás mellékhatásai ritkák, elvétve jelentkezhet fájdalom az oltás helyén.

Az Egyesült Államokban ősszel oltanak, hogy az ellenanyagszint az influenza tetőzésének hónapjaiban (novembertől márciusig) legyen a legmagasabb. ((Magyarországon novemberben oltanak influenza ellen.)) A legtöbb emberben az oltás 2 hét után ad védettséget.

Számos vírusellenes készítmény használható az influenzavírus-fertőzés kivédésére. Az orvos akkor írhatja fel őket, amikor egyértelmű, hogy az illető nemrég találkozott influenzás személlyel. Ezen kívül használják e szereket influenzajárvány idején is, a szövődmények kialakulása szempontjából veszélyeztetett, oltatlan személyek védelmére: ilyenek az idős emberek és az idült betegségben szenvedők.

Régebbi vírusellenes szer az amantadin és a rimantadin, melyek az A-vírus ellen nyújtanak védelmet, de a B-típus ellen nem. Gyomorpanaszokat, idegességet, álmatlanságot és más mellékhatásokat okozhatnak, kivált idős egyénekben és agy- ill. vesebetegségben szenvedőkben. A rimantadinnak nincs annyi mellékhatása, mint az amantadinnak. Mindkét szer további hátránya, hogy az influenzavírus gyorsan elveszti irántuk való érzékenységét.

Két új szer, az oszeltamivir és a zanamivir képes mind az A-, mind a B-vírus által okozott influenza kivédésére. E gyógyszerek mellékhatásai elenyészők.

Kapcsolódó kifejezések: influenza  influenza tünetei  tüdőgyulladás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!