Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Nem félünk az oltástól!

Nem félünk az oltástól!Az utóbbi években jelentősen javult a védőoltások közösségi megítélése: 10-ből 7 magyar a leghatékonyabb módszernek tartja a betegségek elleni védekezés e formáját – a bizalomban pedig nagy szerepet játszik a háziorvosok kedvező véleménye is.

Védelem a méhnyakrák ellen

A méhnyakrák világszerte a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Európában évente mintegy 30.000 nő veszti életét e súlyos betegségben. Magyarországon az Európai Unió viszonylatában is súlyos a helyzet: hazánkban évente mintegy 450-en halnak meg a betegségben, pedig a méhnyakrák védőoltással és a nőgyógyászati szűrés együttes alkalmazásával ma már megelőzhető.

A Kutatópont Közvélemény-kutató Kft. 2011. január elején készített kutatása rávilágít arra, hogy a szülők 75 százaléka mindenképpen beadatná lányának a méhnyakrák elleni védőoltást. A magyarok 82 százaléka hallott ugyan az oltóanyagról, azonban csupán 8 százalék azoknak az aránya, akik már beoltatták magukat vagy gyermeküket. A fiatalabbak körében a legmagasabb azok aránya, akik élnének a védőoltás lehetőségével. A 18 és 24 év közöttiek 79 százaléka óvná gyermekét a súlyos betegségtől, de a 25 és 40 év közöttieknek is legalább 75 százaléka. Legkevésbé a 41 és 49 év közötti
korcsoport keresne lehetőséget az oltás beadására, a tudatosság azonban még körükben is rendkívül magas (71 százalék).

A cikk a reklám után folyt atódik

Nőtt a védőoltásokról pozitívan vélekedők aránya

A korábbi évekhez képest jelentősen nőtt azoknak az aránya akik a védőoltásokat kedvezően értékelik. A megkérdezettek többsége inkább vagy teljesen egyetért azzal az állítással, hogy a védőoltás a lehető leghatékonyabb védekezési mód a fertőző betegségek ellen (73 százalék). Hasonlóan magas arányú attitűd a magyarok körében, hogy nem csak a halálos vagy a súlyos betegségek ellen érdemes védőoltást beadatni, továbbá, hogy a választható, de nem kötelező védőoltásokra érdemes anyagilag is áldozni (70-70 százalék). A válaszadók 66 százaléka szerint az oltások több előnnyel, mint kockázattal járnak.

Tízből hét válaszadó egyáltalán nem tart a védőoltásoktól. Arra a konkrét kérdésre, hogy fél-e a vakcináktól általában, 68 százalék egyértelmű nemmel felelt, amit tovább erősít, hogy a magyarok 39 százalékának más kérdésben is legelőször a biztonság jut eszébe a védőoltásokkal kapcsolatban.

Egyre ismertebbek a fertőző betegségek elleni védőoltások

A legismertebb vakcina továbbra is az influenza elleni készítmény (98 százalék). A hepatitis elleni vakcinát 89 százalék, a bárányhimlő elleni oltást pedig 88 százalék ismeri. A korábbi évekhez képest jelentős mértékben nőtt számos további ajánlott védőoltás ismertsége, így a méhnyakrák (82 százalék), a rotavírus és a pneumococcus okozta tüdőgyulladás (75-75 százalék) elleni oltóanyagé.

Fontos a háziorvos véleménye

A válaszadók döntő többsége egészségtudatosan éli életét és a védőoltások szükségességével kapcsolatban elsősorban orvosa véleményére ad (69 százalék). A legfontosabb tehát a szakember véleménye, azonban ki kell emelni a média aktív prevenciós szerepét is, hiszen a megkérdezettek harmada a sajtón keresztül szerzi be a szükséges információkat a megelőző lehetőségekkel kapcsolatban.

Forrás: OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség /archívum

Kapcsolódó kifejezések: bárányhimlő  hepatitis  influenza  méhnyakrák  védőoltások 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!