Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Tetanusz világszerte: Szántó Dávid a veszélyeztetett Kambodzsában járt

Tetanusz világszerte: Szántó Dávid a veszélyeztetett Kambodzsában jártAz újszülöttkori és az anyasági tetanusz 170 millió anyát és csecsemőt veszélyeztet napjainkban is. A Pampers és az UNICEF 1 csomag = 1 védőoltás kampánya idén is folytatódik, hogy közös erővel segítsen a veszélyeztetett országokban élő anyukákon és gyermekeken. A program elkötelezett hazai nagykövete Szántó Dávid újságíró, aki kambodzsai látogatásán győződhetett meg a program fontosságáról és az eddig elért eredményekről.

170 millió anyát és csecsemőt fenyeget az anyai és újszülöttkori tetanusz világszerte

Tetanusz világszerte: Szántó Dávid a veszélyeztetett Kambodzsában jártTetanusz világszerte: Szántó Dávid a veszélyeztetett Kambodzsában jártTetanusz világszerte: Szántó Dávid a veszélyeztetett Kambodzsában jártAz újszülöttkori és az anyasági tetanusz több mint 70 éve megelőzhető betegség, ennek ellenére még napjainkban is 170 millió anya és gyermeke életét veszélyezteti a harmadik világ országaiban. 2011. január és március vége között folytatódik a Pampers és az UNICEF közös szervezésében az 1 csomag = 1 védőoltás tetanusz elleni kampány, mely keretén belül a Pampers minden egyes UNICEF logóval ellátott Pampers termék megvásárlása után egy tetanusz elleni vakcina árát juttatja el az UNICEF számára. A magyar mamák már bizonyították segítőkészségüket, az előző 2 kampány során közel 1.700.000 adag védőoltás gyűlt össze nekik köszönhetően. 

Szántó Dávid, a nemzetközi program hazai nagykövete két kisgyermek édesapjaként maga is szívén viseli az újszülöttek sorsát. Januárban Kambodzsába látogatott, hogy megnézze, a veszélyeztetett országokban milyen körélmények között szülnek a nők, és hogyan jut el a várandós nőkhöz az életmentő vakcina.

 • A világ 50 legszegényebb országának egyike, a lakosság egyharmada kevesebb, mint napi egy dollárból él
 • A 14,5 millió lakos 40%-a 18 évesnél fiatalabb
 • A házasságok 23%-ában a feleség 18 év alatti
 • A nőknek csak kb. egyharmada szül kórházban, meglehetősen rossz körülmények között
 • A gyerekeknek csak 66%-át anyakönyvezik – így évente kb. 300 ezer gyerek születésének nem marad nyoma
 • Minden 14. csecsemő meghal 1 éves kora előtt (Magyarországon 1000-ből kb. 5)
 • 100 ezer anyából 472 hal meg terhességi vagy szülési komplikációban (Dél-Ázsiában itt a legrosszabb a helyzet)
ADATOK KAMBODZSÁRÓL...

A cikk a reklám után folytatódik

„Nagy örömmel vállaltam a Pampers-UNICEF program nagykövetének szerepét. Magam is immár kétgyermekes apa vagyok, akinek fontos, hogy a gyermekei egészségesek legyenek. Számunkra természetes, hogy gyermekeink megkapják a szükséges védőoltásokat, azonban a fejlődő országokban ez sok helyen nem megoldott. Ha csak egy-egy vakcinán múlik a gyermekek élete, mindent meg kell tennünk, hogy segítsünk” – mondta el Szántó Dávid, a Pampers-UNICEF 1 csomag = 1 védőoltás program hazai nagykövete. „A kambodzsai utazás során teljesen új dimenziók nyíltak meg számomra, megdöbbentő körülményekkel és elképesztő emberi sorsokkal találkozhattam. Bár a Kambodzsában élők nagyon sok mindenben különböznek tőlünk, azt azért megtapasztalhattam, hogy egy anya a világ végén, egy pálmafából összetákolt viskóban, a földön ülve is ugyanolyan boldogan néz a gyermekére, mint itthon” – tette hozzá Szántó Dávid.

Tetanusz Magyarországon
Hazánkban 1942 óta kötelezően oltják a gyermekeket tetanusz ellen. 2 hónapostól 11 éves korig ismételten, kombinált oltóanyaggal történik a védelem. Aki gyermekkorában még nem kapott tetanusz elleni oltást, annak két alapoltás és egy emlékeztető oltás 10 éves védelmet biztosít.
Magyarországon az 1950-es évek elején még évi 500 megbetegedés fordult elő, újszülötteknél 40%-os, idősebb korúaknál 80%-os halálozási aránnyal. 2007-ben 3 ember halt meg tetanuszban, mindannyian 1941 előtt születtek, és védőoltást nem kaptak. Magyarországon az utolsó újszülöttkori tetanusz megbetegedést 1978-ban jelentették!

A programban idén nem csak a Pampers termékeket vásárló kisgyermekes anyukák vehetnek részt, most bárki segíthet a rászoruló csecsemőkön és anyukáikon, aki csatlakozik a Pampers Magyarország Facebook oldalához. A Pampers minden egyes új tag után eljuttatja egy vakcina árát az UNICEF-hez. A Pampers az 1 új rajongó = 1 védőoltás kezdeményezéssel szeretné felhívni a problémára a szélesebb tömegek figyelmét, hiszen még mindig 40 ázsiai és afrikai ország, köztük Kambodzsa várja a segítséget, hogy a régóta megelőzhető betegség náluk se szedje tovább áldozatait.

Címkék:
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!