Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

Előttünk az influenzajárvány

Előttünk az influenzajárványBár a járványügyi szakemberek szerint a közelítő influenzajárvány már nem lesz annyira viharos, mint az új vírus felbukkanása utáni tavalyi, a felkészülés megkezdődött, a figyelőszolgálat működik és novemberben az idei szezonra szóló vakcinák is megérkeznek a patikákba, rendelőkbe.

Az előttünk álló szezonra olyan háromelemű védőoltás készült, amely már a világjárványt okozó H1N1 vírustörzs elleni immunválaszt is képes kiváltani, s amelyből 1,3 millió adag áll térítésmentesen rendelkezésre. Ebből igényelhetnek a tavaly már megismert kockázati csoportokba tartozók és a 65 évesnél idősebb egészségesek is.

Mindazok, akik tavaly nem kértek oltást és nem is kapták el a betegséget, az idén is erősen ki vannak téve a fertőzésveszélynek, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy adassák be maguknak a csak a H1N1-ellen védő oltást, amelyből szintén több mint egymillió adag áll rendelkezésre és a kockázati csoportok tagjai térítésmentesen megkaphatják.

A szakmai üzenetek közül kiemelendő, hogy a védőoltás beadásának optimális ideje a kora ősz, a vírusok már itt cirkulálnak, s az előttünk álló szezonban még mindig a H1N1 vírus lesz a domináns, azaz ez okozza majd a legtöbb megbetegedést, s a tavalyról már ismert veszélyes szövődményeket. Bármilyen csata legyen is a hazai oltóanyagot gyártó cég körül – mondta el az országos tisztifőorvos –, a vakcina nagyon jó minőségű, kiválóan vizsgázott tavaly is, ezért nyugodtan javasolható.

A cikk a reklám után folytatódik

A térítésmentes háromkomponensű szezonális influenza elleni oltóanyaggal védőoltásban részesítendők célcsoportjai részletesen a következők:

A.) Súlyos lefolyású influenzára illetve annak szövődményeire fokozottan veszélyeztetett csoportok:

 • Három évesnél idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett
 • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek;
 • szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás-betegséget);
 • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
 • krónikus máj- és vesebetegek;
 • anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabétesz, súlyos elhízás;
 • neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek;
 • várandós nők a terhességi héttől függetlenül;
 • azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezon időszakára tervezik;
 • ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek;
 • tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);
 • 65 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

B.) A kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:

 • egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, az intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyek, továbbá a várandós nők, újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is),
 • szociális intézmények dolgozói.

C.) A rizikócsoportba tartozó hat hónaposnál idősebb és három évesnél fiatalabb csecsemők és kisgyermekek oltásához 5000 adag térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre. A védőoltások a célcsoportok számára a következő prioritási sorrendben állnak rendelkezésre:

 1. krónikus szív-, légzőszervi betegségben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonális dysplasiát, cysticus fibrosist és asthma bronchiale-t), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel;
 2. veleszületett vagy másodlagos immunhiányban szenvedő gyermekek;
 3. vesebeteg gyermekek;
 4. anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedő gyermekek;
 5. hosszantartó acetilszalicilsav-terápiában részesülő gyermekek;
 6. egyéb krónikus betegségben (pl. cukorbetegségben, anyagcsere-betegségben) szenvedők;
 7. egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.
Kapcsolódó kifejezések: szezonális influenza  védőoltás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!