Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
A+ A A-

Minden kismamának ajánlják az influenza elleni oltást!

Minden kismamának ajánlják az influenza elleni oltást!Ahogy közeledik az influenzaszezon, az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a kismamák és azok, akik gyermeket terveznek kapjanak influenzaoltást, mert a betegség, különösen a terhesség során komoly, akár halálos szövődményeket is okozhat.

„Az influenzaoltás hatékony és biztonságos, ráadásul átjut a magzatba, így megvédi a gyermeket is abban az időszakban, amíg őt magát be lehet oltani” – mondta el Dr. Jennifer L. Howse a March of Dimes elnöke.

A terhes kismamák számára az injekciós forma javasolt

Az injekció ugyanis elölt influenzavírusokat tartalmaz, míg az orrspray gyengített, élő vírusokat. Terhesség során az influenzafertőzésnek halálos szövődményei is lehetnek, mint például a bakteriális tüdőgyulladás és a kiszáradás. Ilyenkor gyengül az immunrendszer működése, valószínűbb, hogy a betegség kórházi ellátást igényel.

A Journal of the American Medical Association áprilisi számában közölt adatok szerint az USA-ban 2009-ben a H1N1 fertőzés következtében meghaltak 5 százaléka volt terhes, annak ellenére, hogy a várandósok a lakosság csak 1 százalékát teszik ki.

A cikk a reklám után folytatódik

A kismamáknak egyéb óvintézkedéseket is be kell tartaniuk

Gyakori kézmosással, kézfertőtlenítők használatával csökkenthető a megbetegedés kockázata, de tanácsos hogy minél kevesebbet tartozkódjanak gyermekek és beteg emberek között.

Fontos, hogy a kismamák környezete is megkapja az oltást. Ha felmerül a megbetegedés gyanúja, a terhesek azonnal fordujanak orvoshoz.

Ezen elveket számos amerikai orvosi és egészségügyi társaság támogatja.

Dr. Pascal James Imperato New York-i neves közegészségügy professzor szerint nagyon jó, hogy ilyen széleskörű figyelmet kapott a terhes kismamák influenzafertőzése. Az előző influenzaszezonban kiderült ugyanis, hogy a kismamák éppúgy a magas rizikójú csoportba tartoznak, mint a 65 év felettiek és a krónikus betegségekben szenvedők.

A felnőttek immunizálására tavaly még külön volt H1N1 oltás és külön hagyományos influenzaoltás. Idén már egyetlen oltás biztosít védetséget a H3N2, az influenza B és a 2009-es H1N1 vírussal szemben.

Kapcsolódó kifejezések: H1N1  influenza  influenzaszezon  kismama  védőoltás  új influenza 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!