Ma Buda és Richárd napja van. Holnap Izidor napja lesz.
A+ A A-

A bárányhimlő vírusa ijesztő tüneteket okozhat

A bárányhimlő vírusa ijesztő tüneteket okozhatMi az a Ramsay Hunt szindróma? A Ramsay Hunt szindrómát herpes zoster oticus néven is emlegetik – a kór az arcidegeket támadja meg. Tünetei közé tartoznak a fájdalmas kiütések és az arcizmok gyengesége. A betegséget a varicella-zoster vírus okozza, vagyis ugyanaz a vírus, amely a bárányhimlőért is felelős.

A bárányhimlő elmúltával a vírus gyakran az izmokban lappang, arra várva, hogy ismét megbetegíthessen

Évekkel később aztán újra aktiválódhat, és megfertőzheti az arcizmokat – ennek az állapotnak a neve: Ramsay Hunt szindróma – írja a Medical News TODAY.

A kór tünetei ijesztőek lehetnek, sokan ugyanis azt hihetik, hogy stroke-juk van. Kezelése azonban a legtöbb esetben viszonylag egyszerű és hatékony is – a legfontosabb, hogy korai stádiumban kapják el a betegséget. A teljes felgyógyulás esélye ugyanis annál inkább csökken, minél később kerül orvoshoz a beteg.

A cikk a reklám után folytatódik

 

A szindrómát James Ramsay Huntról nevezték el, aki New York-i neurológus volt a 19. század végén és a 20. század elején. Ő írta le először a betegséget, amelyet 1907 óta emlegetnek ezen a néven.

[Forrás: OrientPress Hírügynökség]

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!