Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Szúnyog- és kullancsveszély - hatékonyan csak egyénileg védekezhetünk

Szúnyog- és kullancsveszély - hatékonyan csak egyénileg védekezhetünkA globális felmelegedés nemcsak elősegíti a különböző vérszívók szaporodását, de egyes példányaik ma már olyan helyeken és kontinenseken is előfordulnak, ahol ez korábban elképzelhetetlen volt.

Kullancs és szúnyog - súlyos betegségek okozói

A kullancsok és a szúnyogok is súlyos betegségek okozói lehetnek, ezért alaposan fel kell készülnünk, hogy gyermekeinket és magunkat is megvédhessük. A Kullancsszövetség mai sajtótájékoztatóján az egyéni felelősségvállalás és a felelős szülői magatartás fontossága kapott kiemelt szerepet.

A klímaváltozás eredményeképpen a melegkedvelő vérszívó fajok száma a közelmúltban jelentősen megnövekedett, így jóval szélesebb körben terjesztik az általuk hordozott fertőző betegségeket. Ezen fajok közé tartozik a kullancs és a szúnyog is. Ezek a rovarok könnyebben vészelik át az enyhe teleket, az esős időjárás pedig kedvez a szaporodásuknak, így akár egész évben veszélyt jelenthetnek emberre és állatra egyaránt.
A kullancsok és szúnyogok növekvő egyedszámuk miatt olyan régiókban és területeken is felbukkannak, ahol korábban csak hírből ismerték őket. Németországban például már feltűntek az első japán szúnyogkolóniák, és várhatóan a távol-keleti tigrisszúnyogok is egyre nagyobb számban jelennek majd meg Európában. Magyarország is veszélyeztetett, ma már a városok parkjai, a strandok, és a kiskertek sem jelentenek biztonságot a vérszívók fullánkjaival szemben.

A cikk a reklám után folytatódik

Évről-évre emelkedik az agyvelő-, illetve agyhártyagyulladást okozó kullancsok száma

Hazánkban évről-évre emelkedik az agyhártya-, illetve agyvelőgyulladást okozó vírussal fertőzött kullancsok száma. Ennél jóval gyakoribb a szintén kullancsok által terjesztett Lyme-kór. „Évente legalább húszezer új megbetegedést jelentenek be Magyarországon, védőoltás pedig még nem létezik ellene.” – figyelmeztet Dr. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke. A betegség lappangási ideje több évig húzódhat, következményei kezelés nélkül akár végzetesek lehetnek.

Mára az eddig elbagatellizált szúnyogcsípés is első számú veszélyforrássá lépett elő. A szúnyogok által terjesztett betegségek közé tartozik a nyugat-nílusi láz, a malária, illetve a tularémia nevű fertőzés is. A mindeddig egy térségre korlátozódó kórokozók mára az egész világon megjelentek, Amerikában például számos nyugat-nílusi láz fertőzéssel találkoztak, melyek az esetek nagy részében halállal végződtek. A veszélyes kórokozókat terjesztő szúnyogfajok már a szomszédos Ukrajnába is eljutottak. Ha a szúnyogcsípéseket rosszul kezelik, elvakarják, a helyükön orbánc vagy ótvar is kialakulhat. Mivel a szúnyogok központilag irányított irtása nem tud lépést tartani az egyedszám növekedésével, ezért az egyéni felelősségvállalásnak kulcsszerepe van a védekezésben.

Mivel mind a szúnyogok, mind a kullancsok egyre több betegséget terjesztenek, a védőoltások pedig csupán ezek töredékére jelentenek megoldást, a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk: el kell kerülnünk a rovarcsípéseket. Hatásos fegyver, ha ügyelünk a megfelelő ruházkodásra. Ha zokniba tűrjük nadrágunkat, és karimás kalapot húzunk, megakadályozhatjuk, hogy a kullancs utat találjon magának.

Hatékony megelőzés

Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász a megelőzés egy másik hatékony módját is hangsúlyozta: „Bizonyos esetekben a testre permetezhető riasztószerek jelentik az egyetlen kényelmes és hatásos védelmet. Kánikula idején például roppant kényelmetlen, ha tetőtől talpig beöltözünk. Kirándulások, vízitúrák vagy napozás alkalmával pedig szintén célszerű más megoldást választani. A testre permetezhető riasztószerek kényelmesek és praktikusak: a dietil-toluamid hatóanyagot tartalmazók hatékonyak, mégis kíméletesek a bőrhöz, ennek köszönhetően akár érzékeny bőrűek, kisgyermekek, és állatok bőrén is használhatjuk őket. A pikaridin-tartalmúak pedig fokozott igénybevétel esetén is megfelelő védelmet nyújtanak. Fontos, hogy vásárlás előtt áttanulmányozzuk a vásárlói tájékoztatót, hogy az igényeinknek megfelelő hatóanyagot tartalmazó készítményt tudjuk kiválasztani.”

Tudta-e Ön, hogy...

  • a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás (encephalitis) kórokozója elleni védőoltást érdemes már a téli időszak alatt beadatnunk ahhoz, hogy kora tavaszra kialakuljon a védettség?
  • a kullancsok által terjesztett másik veszélyes megbetegedés, a Lyme-kór kórokozója ellen az emberek számára nem létezik védőoltás?
  • a vakcinák a csípés ellen nem védenek, csupán a kórokozóval szembeni ellenanyagot tartalmazzák?
  • a kullancsok elleni védekezés egyéni szinten is fokozottan szükséges, mivel az irtás bizonytalan és oltás sem mindenkinek adható?
  • Az S.C. Johnson Autan és OFF! termékei hatékony védelmet nyújtanak a szúnyogok és a kullancsok csípései ellen az aktív életmód kedvelőinek és a családoknak, érzékeny bőrűeknek egyaránt.
Kapcsolódó kifejezések: agyhártyagyulladás  kullancs  lyme-kór 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!