Ma Henrik és Roland napja van. Holnap Valter napja lesz.
A+ A A-

Újabb betegség tűnhet el a Föld színéről: újszülöttkori tetanusz

Újabb betegség tűnhet el a Föld színérőlAz újszülöttkori tetanusz több mint 70 éve megelőzhető betegség. A fertőzés mégis 172 millió anyát és újszülöttet fenyeget a világ 42 országában. A Pampers és az UNICEF ezért 2010-ben tovább harcol a csendes gyilkosnak nevezett újszülöttkori tetanusz ellen, közös céljuk a betegség teljes felszámolása 2012-re. A nemzetközi „1 csomag = 1 védőoltás” kampányt idén Jakupcsek Gabriella képviseli hazánkban, őt a jó ügy mellett elkötelezett civil anyukák csapata támogatja.

A Pampers és az UNICEF folytatja az újszülöttkori tetanusz elleni harcot

Az „1 csomag Pampers UNICEF = 1 védőoltás” kezdeményezés azért jött létre, hogy támogassa az UNICEF-et az újszülöttkori tetanusz 2012-ig történő felszámolásában. E nemes célhoz 2010. április 1. és június 30. között Magyarországon is bárki hozzájárulhat, ugyanis bármely UNICEF logóval ellátott Pampers termék megvásárlása után a Pampers egy vakcina beszerzéséhez szükséges összeget adományoz az UNICEF-nek. 2010 június végéig a közös kampányok során várhatóan 300 millió tetanusz toxoid vakcinát biztosít majd a Pampers az UNICEF számára. Ehhez az eredményhez a magyar édesanyák a kampány előző szakaszában csaknem 1 millió vakcinával járultak hozzá.

Az újszülöttkori tetanusz elleni aktív fellépés következtében egyre csökken a veszélyeztetett mamák és babák száma. Míg 1980-ban a várandós nők csupán 9%-a kapott tetanusz elleni védőoltást, addig 2007-ben már 87%-uk. A minden várakozást felülmúlóan sikeres kampány során továbbra is egyre többre törekszünk. A Pampers és az UNICEF a kampányt támogató összefogásnak köszönhetően reális esélyt lát arra, hogy a betegséget 2012-ig együtt teljesen felszámolják.

„Magyarországon évente körülbelül 100 ezer baba születik. Ugyanennyi kisbaba életét követeli világszerte egy ma már teljességgel megelőzhető betegség. Ha belegondolunk, ez elfogadhatatlan.”- hívja fel a figyelmet Jakupcsek Gabriella. „A Pampers UNICEF kampánya bebizonyította azt, hogy a kismamák világszerte osztják megdöbbenésemet, és a tetanusz által okozott tragikus halálesetek megállításához fűződő reményemet. Anyaként természetesen mindannyiunkra rengeteg feladat és kiadás hárul, ennek a kampánynak köszönhetően azonban most egy hétköznapi vásárlással azonnali segítséget nyújthatunk a rászorulóknak. Legalább ezt a minimális segítséget adjuk meg, ami nem anyagi kérdés.”

A cikk a reklám után folytatódik

Facebook oldal: Nagykövet Mama

A Pampers által 100 anyuka körében végzett magyarországi felmérés szerint az anyáknak szerte a nagyvilágon hasonlóak a gyermekük jövőjéhez fűzött reményeik és álmaik – boldogságuk és egészségük az anyagi javak felett állnak, még a mai bizonytalan gazdasági helyzetben is. A megkérdezett anyukák 27%-a már régóta gyermekeket segítő jótékonysági kezdeményezéseket támogat. 61%-uk pedig azóta részesíti előnyben az ilyen kezdeményezéseket, mióta ő maga is édesanya lett. A világ minden kismamáját összekötő anyai érzés adta az ötletet a Pampers Magyarország Facebook oldalán futó „Nagykövet Mama” programhoz, ahol az anyukák elektronikusan letölthető anyagok segítségével csatlakozhatnak a tetanusz ellen folytatott küzdelemhez, részt vehetnek a programban és felhívhatják embertársaik figyelmét a tetanuszfertőzés által okozott súlyos helyzetre.

Az újszülöttkori tetanusz

Az újszülöttkori tetanusz által szedett áldozatok pontos számát nem ismerjük, mivel a fertőzés által legfenyegetettebb területek lakossága jellemzően falvakban él, ahol általában nem regisztrálják a születéseket és az elhalálozást.
A tetanuszfertőzést a földben élő baktériumok okozzák. Azok az újszülöttek, akik nem higiénikus körülmények között születnek – köldökzsinórjukat például nem steril eszközzel vágják el vagy nem tiszta kézzel érintik – gyakran esnek a betegség áldozatául. Ekkor már nem segít az orvosi beavatkozás, 70%-uk a fertőzést követő egy hónapon belül meghal.
Az anyasági és újszülöttkori tetanusz a terhesség alatt beadott egyszerű oltással megelőzhető, a védőoltás védelmet nyújt az anyának és a megszületendő babának a veszélyeztetett időszakra. A tetanuszoltás a terhes anya szervezetében antitesteket juttat a méhlepényen keresztül a magzat szervezetébe is.
A tetanusz elleni védelem kialakításához két, ideális esetben három dózis tetanusz oltóanyag elegendő, amelynek köszönhetően az anya három évre, a kisbaba élete első két hónapjára védetté válik.  

Video: Pampers-UNICEF Mauritánia

A program kezdeményezői

Az UNICEF egyike a legnagyobb gyermekvédelmi szervezeteknek, amely 150 ország gyermekeit segíti világszerte. Az UNICEF nem az ENSZ tagdíjaiból fenntartott szervezet, programjait teljes egészében önkéntes adományokból finanszírozza.  
A Pampers számára a világ minden gyermekének egészséges fejlődése fontos, ezért folyamatos partneri együttműködést ápol nonprofit és jótékonysági szervezetekkel, valamint számos kórházzal és egészségügyi szakemberrel. A Pampers veszélyeztetett és hátrányos helyzetben lévő gyermekek iránti lankadatlan elkötelezettségét bizonyítja számtalan kezdeményezése, amelyek között szerepelnek gyakorló és leendő anyák számára szervezett tájékoztató programok, orvos- és nővérképzés, illetve szülészeti osztályoknak és árvaházaknak adományozott eszközök is.

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!