Ma Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
A+ A A-

A szemölcsökről röviden

A szemölcsökről rövidenA szemölcsök apró, nem rákos eredetű vírusos eredetű kinövések a bőrön, amelyeket a humán papillomavírus okoz.

Szemölcs: egyedül vagy csomókban is kialakulhat

A szemölcsöknek rengeteg fajtáját ismerjük, amelyek közül a leggyakrabban előfordulók az alábbiak:

  • közönséges szemölcs: ezek a kinövések a leggyakoribbak, általában a kézen és a lábon alakulnak ki, felszínük kemény és egyenetlen
  • talpszemölcs: ezek a szemölcsök a talp bőrén alakulnak ki, és a bőrbe ágyazódva jönnek létre
  • lapos szemölcs: ezek a szemölcsök laposabbak és kisebbek, általában a kezeken és az arcon alakulnak ki

Tünetek

A szemölcsök mind kis kinövések formájában jönnek létre, amelyek időnként egy összefüggő szemölcs telepet alkotnak. A közönséges szemölcsök fájdalmasak lehetnek, a lapos szemölcsök pedig viszketést okoznak.

A cikk a reklám után folytatódik

 

Okok/Rizikófaktorok

A szemölcsöt a bőrsejtek vírusos fertőzése okozza. A kórokozó a humán papillomavírus (HPV), amelynek közel 90 fajtája ismert.

A legtöbb ember élete során legalább egyszer átesik a szemölcsfertőzésen. A gyerekek és a tinédzserek körében valamivel gyakrabban fordulnak elő. Szemölcsöt legkönnyebben nyilvános öltözőkben vagy uszodákban kaphatunk el.

Az immunproblémával élő gyerekek is könnyebben lesznek betegek, a vírus ugyanis mindenhol jelen van környezetünkben és erősen fertőző.

Kezelés

A legtöbb szemölcs magától és nyom nélkül néhány hónap vagy év alatt meggyógyul. Ez a szervezet HPV-re adott immunválasza miatt lehetséges.

A szemölcsök csak panasz esetén, vagy kozmetikai okok miatt igényelnek kezelést. A szemölcsöket fagyasztással, égetéssel, savval vagy egyes esetekben műtéttel távolítják el.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: HPV  humán papilloma vírus  szemölcs  szemölcsök 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!