Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Mit csináljunk a herpesszel?

Mit csináljunk a herpesszel?A citomegalovírusnak nevezett fertőzés bolygónk lakosságának nagy hányadát érinti: az emberek közel 80 százaléka magában hordozza a vírust. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a hasonló kórokozókkal ellentétben ez a törzs életünk során többször is megbetegíthet minket.

Friss kutatások most talán megtalálták a választ arra a kérdésre, hogy miért nem képes az immunrendszer hatékonyan védekezni ellene.

A citomegalovírus által okozott megbetegedésen az emberek legnagyobb hányada már gyermekkorában, de legkésőbb 40 éves koráig átesik. A tünetek az influenzához hasonlóak: fejfájással, lázzal, az immunrendszer jelentős legyengülésével jár, de a felnőttek nagy részénél nem okoz különösebb problémát, és legtöbbször észre sem veszik, hogy betegek – írja a HealthDay.

A cikk a reklám után folytatódik

Herpesz - bárki áldozatul eshet

Míg azonban más vírusokat az immunrendszer megjegyez, és az élet későbbi szakaszaiban képes hatékonyan védekezni ellenük, addig ez a fertőzés akár többször is megbetegíthet bárkit.

Dr. Louis Picker szerint ritka, hogy egy vírus többszöri fertőzésre is képes legyen, és eddig nem is tudták hová tenni a jelenséget. Legújabb kutatásaik azonban bepillantást engednek a fertőzés működési mechanizmusába, és azzal a lehetőséggel kecsegtetnek, hogy a jövőben védőoltást is kifejleszthetnek ellene.

Majmokon végzett kísérletek során kiderült, hogy a legtöbb vírussal ellentétben ez a törzs képes „kijátszani” az immunrendszer korlátait, és amint azt érzékeli, hogy a védekezése kicsit legyengült, ismét lecsap. Bár egyelőre nehéz feladatnak tűnik megállítani a citomegalovírus terjedését, a kutatók bizakodnak: szerintük speciálisan módosított, kis dózisú fertőzéssel képesek lehetnek hatékony vakcinák kifejlesztésére.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: citomegalovírus  herpesz  immunrendszer  védekez  vírus 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!