Ma Emil és Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
A+ A A-

Figyelem: Ismét itt a Lyme-kór-szezon

Figyelem: Ismét itt a Lyme-kór-szezonA kullancsok által terjesztett fertőzés áprilistól októberig veszélyezteti leginkább az embereket. Mielőtt tehát kirándulni, sportolni indulunk, érdemes felvértezni magunkat az apró élősködőkkel szemben. Jó azonban, ha tudjuk: nem csak erdőkben vagy füves réteken leselkedhet ránk a veszély – a kullancsok saját kertünkben is ott lapulhatnak a fűszálak tetején.

Dr. Jose Munoz a HealthDay-nek elmondta: azoknak is érdemes óvatosnak lenni, akik nem a nagyvárosi dzsungelben, hanem vidéken, füves, erdős területek közelében élnek. A kullancsokat ugyanis leginkább a vadállatok hordozzák magukon, így a gazdaállat testén hatalmas távolságokat is megtehetnek.

Ha mégis találnánk magunkon egy kullancsot, akkor az eltávolítását követően figyeljük meg, mutatkozik-e bármilyen tünet az érintett területen, és ha jelentős elváltozást veszünk észre a bőrön, azonnal forduljunk orvoshoz.

A cikk a reklám után folytatódik

A Lyme-kór több szempontból is veszélyes

Munoz szerint a betegség több szempontból is igen veszélyes. A páciensek ugyanis gyakran azért nem fordulnak orvoshoz, mert észre sem veszik magukon az apró élősködőt. Ráadásul a csípést követő kiütés sem jelentkezik mindenkinél, így sokan úgy gondolják, egy pici, viszkető pöttyel megúszták az egészet.

Egyéb tünetek is jelezhetik azonban, hogy elkaptuk a betegséget: ha az általános közérzetünk tartósan rossz, ha influenza-szerű tüneteket produkálunk, pedig nem is vagyunk betegek, ha látási vagy idegrendszeri problémák jelentkeznek, érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Antibiotikumokkal ugyanis a korai szakaszban elkapott Lyme-kórt a legtöbb esetben sikeresen gyógyítják.

[OrientPress Hírügynökség / kép: shutterstock©]

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Lyme-kór  kullancs 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!