Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
A+ A A-

H1N1: összefoglaló kérdések és válaszok az új influenzáról, a megelőzésről, a védőoltásról

Tartalomjegyzék

H1N1: összefoglaló kérdések és válaszok az új influenzáról, a megelőzésről, a védőoltásrólA védőoltással kapcsolatos általános tudnivalókat tartalmaz, valamint fontos információkat közöl kismamák és oktatási intézmények számára az ÁNTSZ közleményében.

Általános tudnivalók

Melyek az új típusú influenza tünetei?

A megbetegedés általában az influenza szokásos jellegzetes tüneteivel jár. A betegség hirtelen kezdődik, a leggyakrabban észlelt tünetei: magas láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás. A légúti tünetek mellett ritkán gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak, pl. hasmenés, hányinger, hányás. A betegség lappangási ideje általában 1-4 nap, maximum 7 nap.

Ki a leginkább veszélyeztetett?

Az új influenza vírust, ugyanúgy mint a hagyományos influenza vírust, bárki elkaphatja, függetlenül az életkorától, nemétől. Szövődmények is előfordulhatnak bárkinél. Zárt közösségekben a vírus gyorsabban terjedhet, ezért a leginkább veszélyeztetettek az iskolába, óvodába járó gyermekek. A legveszélyeztetettebb csoportok a gyermekek, a krónikus betegségben szenvedők, várandós kismamák és az egészségügyi intézményekben dolgozók. Tekintettel arra, hogy új típusú vírusról van szó, a lakosságnak nincs védettsége, így bárki elkaphatja azt.

Hogyan lehet megelőzni a megfertőződést, illetve a fertőzés terjedését?

Az új influenza megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás, amelyet ugyanaz a gyártó állít elő, amelynek szezonális influenza elleni vakcinájából az elmúlt tíz évben problémamentesen több mint 16 millió oltást kapott a magyar lakosság. A betegség kockázata és szövődményei gyakoribbak, sokkal nagyobb arányúak, mint a védőoltásé, hiszen annak csupán enyhe, ritkán előforduló szövődményei, mellékhatásai vannak.  Érdemesebb tehát a védőoltást választani, mint egy hétig magas lázzal és egyéb, akár komolyabb tünetekkel nyomni az ágyat. A fertőzés esélye valamelyest csökkenthető, ha megnövelik pl. beszélgetés közben az egymás közti távolságot és betartják az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögés-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre.

Fontos, hogy a gyermekeket is megtanítsuk a helyes higiénés gyakorlatra:

  • Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája és az orra elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatába, és ne a tenyerébe köhögjön/tüsszentsen). Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata.
  • Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe, vagy ha ez nem elérhető, akkor az eldobásig lehetőség szerint tartsa egy zárható tasakban.
  • Gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozhatja, hogy a kezéről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. A min. 60%-os töménységű alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a piszkos kezével.
  • Influenzajárvány idején kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.
  • Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való kontaktust.
  • Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete stb.).
  • Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről.
  • Amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.
  • Amennyiben influenzaszerű tünetei vannak, használjon eldobható szájmaszkot olyankor, amikor feltétlenül szükséges a lakását elhagynia, vagy másokkal közeli kontaktusba kerül, esetleg betegvizsgálatra várakozik. Ezzel megelőzheti mások megfertőzését.
  • Járvány esetén lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, a liftek használatát. Ha módja van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Melyek a vakcina lehetséges mellékhatásai?

A klinikai vizsgálatok és az eddigi tapasztalatok szerint az új influenza elleni vakcina lehetséges mellékhatásai (bőrpír, enyhe végtagfájdalom, enyhe fejfájás) sokkal ritkábban fordulnak elő, mint az influenza megbetegedés során kialakuló lehetséges súlyos szövődmények (tüdőgyulladás, légzési nehézségek). A betegség szövődményei súlyosabbak, mint az oltás esetleges mellékhatásai vagy szövődményei.

Megelőzésre használható-e a vírusellenes gyógyszer?

Nem. Mind a WHO, mind a ECDC csak a már kialakult megbetegedés kezelésére javasolja az anitvirális készítmények alkalmazását.

Mit tehetünk azokért, akiket egészségügyi indokok (például gyógyszerallergia) miatt nem lehet beoltani?

Az oltás egyéni védettséget ad, de mindazok, akik beoltatják magukat, ezzel hozzátartozóik és szűkebb-tágabb környezetük védelméhez is hozzájárulnak, hiszen csökkentik e fertőzés terjedését. A kialakult betegség esetén az antivirális gyógyszeres kezelést kell megkezdeni.

Mi a teendő, ha az új típusú influenza tüneteit észleli magán valaki?

Ha a tünetek jelentkeznek, akkor a legfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon, igyon sok folyadékot és szükség esetén csillapítsa a lázát. Amennyiben a beteg krónikus alapbetegségben szenved és hirtelen rosszabbodni kezd az állapota, vagy szövődmények lépnek fel (pl. néhány napos láztalanság után újból jelentkező, vagy hosszan, 3-4 napon túl elhúzódó láz, fülfájás, nehézlégzés), akkor vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról. Fokozottan kell figyelni a higiénés rendszabályok betartására, hogy családtagjait ne fertőzze meg.

Hogyan csillapítsuk a lázat?

Többféle lázcsillapító gyógyszer kapható vény nélkül a gyógyszertárakban, különféle hatóanyag-tartalommal. Ezek a gyógyszerek egyrészt lázcsillapító, másrészt fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. A szalicilát tartalmú készítmények alkalmazása nem javasolt influenzás gyermekeknek azért, mert egy ritka, de súlyos szövődményt okozhatnak. A gyógyszer kiválasztásakor az ismert gyógyszerallergiára is figyelemmel kell lenni. Nem gyógyszeres módja is van a lázcsillapításnak, pl. a hűtőfürdő. Javasolt a lázmérést a lázcsillapító gyógyszer adásának befejezését követően még legalább 24 óráig rendszeresen elvégezni.

Melyek a megfelelő kézhigiéné alapvető szabályai?

A kézmosás meleg vízzel és szappannal történjen, és legalább 20 másodpercig tartson. Azok az alkohol tartalmú kézfertőtlenítők, amelyek legalább 60%-os alkoholtartalmúak, szintén hatásosak.

Életben marad-e a vírus a különböző tárgyak felületén, pl. a számítógép billentyűzetén?

Igen. Az influenzavírus képes terjedni oly módon is, hogy valaki a kezével a különböző tárgyak megfogásával továbbítja az azokra leülepedett váladékcseppekben található vírust a saját nyálkahártyájára (szemébe, szájába, orrába). A szokásos módszerrel végzett gyakori takarítás elegendő a felületek és tárgyak tisztán tartására, külön fertőtlenítésre nincs szükség.

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!