Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Károly és Karola napja van. Holnap Adél napja lesz.
A+ A A-

H1N1: kismamáknál tízszeres kockázat az intenzív kezelésre

H1N1: kismamáknál tízszeres kockázat az intenzív kezelésreAz előttünk álló hetekben, hónapokban a világjárványt okozó influenzavírus gyors terjedése várható Magyarországon. Az új vírus esetében - a szezonális influenzától eltérően - a legtöbb súlyos megbetegedés és a legmagasabb mortalitás a gyermekek és fiatal felnőttek között fordul elő.

Az új influenzás kismamáknál tízszeres a kockázat az intenzív kezelésre

A várandós nők és az újszülöttek magas kockázattal rendelkeznek a progresszív influenza megbetegedésre és a súlyos szövődményekre. Falus Ferenc országos tiszti főorvos ezért közleményében hívja fel a figyelmet a várandós nők fokozott veszélyeztetettségére, az influenza elleni védőoltás szükségességére, a leendő szülők és a gondozó orvosok fokozott felelősségére.

Nemzetközi adatok alapján a kórházi kezelésre szoruló pandémiás A(H1N1)v influenzás betegeknek eddig átlagosan a 7-10 százaléka volt második, harmadik trimeszterben levő várandós nő. A WHO szerint a várandós nőknek tízszeres a kockázata arra, hogy intenzív osztályos ellátásra szoruljanak az új influenza megbetegedés esetén a nem veszélyeztetett népességbe tartozókhoz képest - közli az ÁNTSZ.

Hazánkban 2009. november 30-án öt várandós nőt kezeltek intenzív osztályon, közülük négy gépi lélegeztetésre szorult. Egyikük sem kért és kapott influenza elleni védőoltást - hangsúlyozza Falus Ferenc közleményében.

A cikk a reklám után folytatódik

 

November végéig az Európai Unió mintegy 20 országában kezdődött meg az új influenza elleni vakcinák alkalmazása

A várandós nők az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatásai szerint az új influenza ellen elsőként védőoltásban részesítendők közé tartoznak - áll a tájékoztatóban.

A szakmai ajánlások szerint a várandós nők antivirális kezelését az influenzaszerű tünetek fellépését követően minél gyorsabban (lehetőleg 6 órán belül, de maximum 48 órán belül) meg kell kezdeni, és ehhez az influenza laboratóriumi megerősítése nem szükséges. A 2009-10-es influenzajárvány során minden influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló várandós nő esetében vélelmezni kell az A(H1N1)v influenzafertőzést.

A közleményből kiderül továbbá, hogy a várandós nők számára térítésmentesen rendelkezésre áll a pandémiás influenza elleni védőoltás. Falus tájékoztatójában kéri az orvosokat, hogy valamennyi általuk gondozott várandós nőnek, illetve
tervezett terhesség esetén már a terhességet megelőzően ajánlják fel az influenza elleni védőoltást, mivel a védőoltás a várandós nők esetén életeket menthet. Továbbá, hogy tájékoztassák a várandós nőt az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatos nem várt eseményekről, és azok előfordulási gyakoriságáról. Hívja fel a figyelmet arra, hogy a „nem-oltásnak” is van veszélye, amely jelen helyzetben messze túlszárnyalja a védőoltás kockázatát.

A világjárványt okozó influenzavírus gyorsan terjed a lakosság körében, és előfordulhat, hogy a járvány során a vírus genetikai állománya oly módon változik, hogy ennek következtében a vírus virulenciája, a terjedési képessége, az antivirális szer érzékenysége módosul. Falus ezért levelében kéri a kezelést végzőket, hogy kísérjék figyelemmel a járványügyi eseményeket, és legyenek naprakész azokban a kérdésekben, amelyeknek hatása lehet a várandós nők gondozására és a betegellátásra.

[OrientPress Hírügynökség]

Kapcsolódó kifejezések: H1N1 vírus  kismama  szövődmények  védőoltás  új influenza 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!