Ma Valter napja van. Holnap Endre és Elek napja lesz.
A+ A A-

Agyvérzést okozhatnak a kórokozók

Agyvérzést okozhatnak a kórokozókOlyan elterjedt baktériumok és vírusok, mint a chlamydia fertőzés vagy a herpes simplex vírus (HSV) megnövelik egy agyvérzés esélyét, még akkor is, ha semmilyen más rizikófaktor nem állt fenn.

Számos egészségfaktor határozza meg egy esetleges agyvérzés kialakulásának veszélyét. A legfontosabbak közé sorolják a magas vérnyomást, az egekbe szökött koleszterinértéket, szívproblémákat és a dohányzást.

Mégis sok esetben bekövetkezik akkor is az agyvérzés, ha a tipikus rizikófaktorok nem veszélyeztették az egyént. Amerikai kutatók felfedeztek egy újabb faktort, ami az agy vérkeringési zavarát okozhatja: A különböző vírusok és baktériumok felhalmozódása a szervezetben.

A vizsgálat számára a kutatók 1625 idősebb korú amerikait vizsgáltak meg 5 széles körben elterjedt kórokozó alapján, mivel ezek a fertőzést követően a testben tartózkodnak és a szervezetben egy könnyebb, gyulladásos-folyamatot idéznek elő.

A vizsgálatba bevont alanyokat 8 éven át, kísérték figyelemmel. A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a fertőzések egyenként nem növelték az agyvérzés kialakulásának esélyét, de a fertőzések hatványozódása a rizikófaktort is megnövelte, írja a focus.de

Kapcsolódó kifejezések: agyvérzés  chlamydia  herpesz  magas vérnyomás  vírus 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!