Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

Tüdőembóliát okozhat a H1N1

Tüdőembóliát okozhat a H1N1Az új pandémiás H1N1 influenza vérrögöket és más, szokatlan tüneteket és károsodásokat okozhat a tüdőben, melyekre szükséges lenne odafigyelniük az orvosoknak – jelentették ki amerikai szakértők.

Szokatlan esetek: fontos a mellkas-röntgen és a CT

Az American Journal of Roentgenology című szaklapban megjelent két tanulmányban rámutatnak a mellkas-röntgen és CT fontosságára a szokatlan eseteknél, valamint arra, hogy a pandémiás influenzát a legbetegebb embereknél a legnehezebb diagnosztizálni - közli a MOK.

Daniel Mollura, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) munkatársa csoportjával több olyan esetet talált, amikor csak a beteg halála után derült ki, hogy a H1N1 fertőzése szokatlan károsodást okozott tüdejében. Előfordult, hogy álnegatív teszt miatt nem kezelték az influenzás beteget antivirális szerekkel, csak halála után, a boncolásnál állapították meg tüdeje súlyos károsodását.

 

Lehetséges szövődmény: tüdőembólia

A lapban megjelent másik tanulmányt a Michigani Egyetem munkatársai készítették. Prachi Agarwal csoportjával 66 új típusú influenzával diagnosztizált betegről készített CT-t. Kiderült, hogy több embernél tüdőembólia alakult ki, vérrög zárta el a tüdő artériáit. Az antikoagulánsok, a vérrögöt feloldó szerek használata ilyenkor életeket menthet.

Agarwal felhívja a figyelmet arra, hogy a súlyosan beteg influenzás embereknél a tüdőembólia lehetőségét is számításba kell venni, ennek megfelelő vizsgálatokat kell elvégezni, valamint a kezelést is így folytatni.

[OrientPress Hírügynökség]

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!