Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

Herpesz: a csók és a puszi nem veszélytelen

Herpesz: a csók és a puszi nem veszélytelenAz élet egyik legegyszerűbb örömforrása, a csók is hordozhat magában egészségügyi veszélyeket.

A gyengédség szimbóluma a herpeszvírus legfőbb terjesztője, figyelmeztet az Ausztrál Herpeszkezelés Fórum (AHMF) a nemzeti reklámkampány előfutáraként. Az AHMF vezérigazgatója elmondta, hogy miközben csókolózunk „kimutatjuk a szerelmet és a gyengédséget”, és hogy ez egy „teljesen hétköznapi cselekvés”, a felnőttekre és a gyerekekre is veszélyt jelenthet.

"Senki sem akarja továbbadni a herpes simplex vírust (HSV) a gyerekének, vagy a kedvesének, de mindenkinek tudnia kell, hogy ez a fertőzés fő forrása.” – mondta Ms Berger. „Ha egyszer már megfertőződtünk a HSV-1 vagy HSV-2 vírussal, a kórokozó a szervezetünkben marad egész életünkre, és bármikor reaktiválódhat.”

Az ausztrál lakosság például több mint 75 %-a hordozza a HSV-1-et, a herpesz vírus egyik variánsát. Általában gyerekkorban kapják el, leggyakrabban a felnőtt rokonokkal való pusziszkodás során. Az igen nagyfokú jelenlét ellenére a felnőtteknek csak a 30 %-a számolt be a tünetek kialakulásáról.

Berger elmondása szerint nem minden fertőzöttnél alakulnak ki a tipikus tünetek. „Ha az ajkán vagy mellette van herpeszes seb, valószínű, hogy továbbadja a vírust mindenkinek, akit megpuszil.” – mondta. „A sebek elmúltával is előfordulhat a fertőzés átadása, de a kockázat sokkal magasabb a tünetek látható fennállása idején.”A HSV-1 vírus felelős a genitáliákon található herpeszért az esetek 40 %-ában. Az emberek 12 %-ánál található meg a HSV-2 variáns, ami a genitális herpesz leggyakoribb okozója.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések:   genitális herpesz  herpes simplex  vírus 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!