Ma Julianna és Lilla napja van. Holnap Donát napja lesz.
A+ A A-

Körülmetélés: nem véd HIV ellen

Körülmetélés: nem véd HIV ellenA HIV-fertőzött férfiak körülmetélése nem csökkenti a nők fertőzésének kockázatát – áll a The Lancet pénteki számában közzétett tanulmányban.

A férfi körülmetélés három évvel ezelőtt az optimizmus hullámát indította el az AIDS aktivisták körében, amikor kenyai, ugandai és dél-afrikai kísérletek azt mutatták, hogy az előbőr eltávolítása több mint felére csökkentette a férfiak humán immundeficiencia vírussal (HIV) történő fertőződésének kockázatát. Tavaly egy hosszabb távú elemzésből kiderült, hogy az előny még ennél is nagyobb, a kockázat 65 százalékkal esik vissza.

Körülmetélés és HIV: a tévhit eloszlott

Az egyik legnagyobb kérdés azonban az volt, vajon a férfi körülmetélés a nők fertőzési kockázatát is csökkenti, akik HIV-fertőzött férfival közösülnek. Az Ugandában végzett randomizált kísérlet eredményei alapján a válasz egyértelműen nem.

Az orvosok 922 körülmetéletlen, 15 és 49 év közötti ugandai férfit kértek fel a vizsgálatra, akiket erőteljesen megfertőzött a HIV vírus, de nem mutattak semmilyen tünetet. A csoport felén aztán körülmetélést hajtottak végre, míg a másik fele körülmetéletlen maradt.

A kutatók HIV vírussal nem fertőzött nőket is felkértek, akik a férfi önkéntesek partnerei voltak. Így 90 nő vett részt a vizsgálatban a körülmetélt csoporttal, és 70 a körülmetéletlennel. Valamennyi résztvevőt alaposan felvilágosították a HIV megelőzésével kapcsolatban. A kísérletet egy köztes szakaszban aztán leállították, mivel folytatása felesleges és vitatható lett volna.


Két év múlva az adatok elemzése egyértelműen kimutatta, hogy nem alakult ki védelem: a követési pontnál vizsgált nők 18 százaléka fertőződött, a kontroll csoportban pedig a nők 12 százaléka.

A fertőzések többsége a körülmetélt csoportban a körülmetélés után hat hónapon belül következett be. Ez azzal magyarázható, hogy a férfiak egy része úgy közösült, hogy nem várta meg a körülmetélés okozta seb teljes gyógyulását, ezáltal kitéve a nőt a HIV-fertőzött vérnek a hüvelyben.

Az eredmény meglepetést okozott, és feladja a leckét azoknak a programoknak, amelyek a férfi körülmetélést olcsó, hatékony módszerként népszerűsítik a HIV megelőzésre a férfiak körében – állítják a tanulmány szerzői.

A körülmetélésen áteső férfiakat alaposan fel kell világosítani arról, hogy szigorúan tartóztassák meg magukat a nemi élettől a seb teljes gyógyulásáig, és arról is, hogy használjanak óvszert partnerük fertőzésének megakadályozása érdekében.

Az orvosok a baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg orvosi egyetem kutatója, Maria Wawer vezetésével közölték, hogy csalódást okoztak számukra az eredmények. Ennek ellenére hangsúlyozták, hogy a körülmetélést népszerűsítő kampányok továbbra is érvényesek. Még ha a nők közvetlenül nem is jutnak előnyhöz a férfi körülmetélésből, közvetett módon pozitív hatást gyakorolhat rájuk, mivel minél kevesebb HIV-fertőzött férfi van, annál alacsonyabb a nőkre leselkedő kockázat.

Egy a Journal of the American Medical Association (JAMA) tavaly októberi számában megjelent tanulmány kimutatta, hogy a férfi körülmetélés a heteroszexuális férfiakra gyakorolt védőhatása nem terjed ki a homoszexuális férfiakra. A saját bevallásuk szerint férfi nemi partnerrel közösülő 53567 férfi körében a kutatók kis eltérést mutattak ki a HIV fertőzés arányában a körülmetéltek és a körülmetéletlenek között.

A körülmetélés hatékonyságát támogató elmélet szerint a belső előbőr könnyű belépési pontot nyújt a HIV vírusnak. Rengeteg Langerhans sejtet tartalmaz, olyan szövetet alkotva, amelyen az AIDS vírus különösen könnyen megtapad és behatol.

A körülmetélést népszerűsítő kampányok egy másik kérdést is felvetnek: hogyan lehet biztosítani azt, hogy a beavatkozásokat higiénikusan, a férfi teljes tudtával és beleegyezésével hajtsák végre.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: HIV  csökken  fertőzés  körülmetélés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!