Ma Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
A+ A A-

Megtagadható-e a védőoltás?

Megtagadható-e a védőoltás?A világon évente többmillió gyerek hal meg védőoltással megelőzhető betegségben. Ennek ellenére – Magyarországon is – vannak olyan szülők, akik bojkottálják gyermekük oltását, a vakcina esetleges mellékhatásaitól való félelem miatt. Jogos aggodalomról, vagy csak az információhiányból fakadó ellenszegülésről van szó?

A fertőző betegségek megelőzésének leghatékonyabb módja

A védőoltások nagyobb hatással voltak az emberek egészségügyi állapotának javulására, mint bármely más egészségvédelmi intézkedés; a fertőző betegségek megelőzésének leghatékonyabb módja ugyanis a vakcinák beadása. Az orvosok állítják, felesleges védőoltás nincs, mindegyiknek megvan a maga helye és ideje, ráadásul ma már a mellékhatásuk is elenyésző. 

Tavaly ősszel felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság azt a szentesi anyát és élettársát, akik megtagadták, hogy négy gyerekük bármelyikének beadja az orvos a korosztályos kötelező védőoltásokat. Az ítélet szerint döntésükkel a szülők veszélyeztették a gyerekek egészségét, testi fejlődését. Az említett eset, bár nagy publicitást kapott, az ÁNTSZ adatai szerint igen ritka, a szülőknek ugyanis csak töredéke (ebben a gyerekek 0,1 százaléka érintett) gondolja úgy, hogy a védőoltások megbetegítik gyermekeiket. Nincs tehát oltásellenes hangulat.

Ezt erősíti meg Mizsák Barbara körzeti orvos-iskolai védőnő évtizedes tapasztalata is: "Nem jellemző, hogy a szülők visszautasítják az oltásokat, több iskolában dolgozom, az elmúlt öt évben mindössze egy ilyen esettel találkoztam." Mint mondja,  az egyik szülő tájékozatlansága maitt nem akarta beadatni gyermekének a kötelező oltást, azonban a beszélgetés követően elfogadta azt.

A szülők minden védőoltás előtt értesítőt kapnak, amely tartalmazza, hogy milyen oltásról van szó; ezt a szülő az aláírásával tudomásul veszi

A védőnői hálózat az oltásokat elutasító családról tájékoztatja a tisztiorvosi szolgálatot, s ha felszólításukat követően sem hajlandók az oltásra, államigazgatási eljárás, vagy később akár bírósági eljárás is indulhat a szülők ellen.

"A kötelező oltások megtagadása soha nem indokolt. Vannak ugyan olyan állapotok, amikor nem lehet beadni, például ha a gyerek éppen beteg, de ellenjavallata nincs" - szögezte le a hvg.hu-nak Kádár Ferenc, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének tagja.

Kádár Ferenc szerint a súlyos immunbetegségek esetén másfajta oltási rendszer követendő, de ezt sem a szülő szabja meg, hanem az orvos. A gyermekkórházak üresek, az elmúlt néhány évtizedben csökkent a gyermekosztályok száma, éppen a védőoltások miatt: gyakorlatilag egész betegségek tűntek el. Sokkal jobb a gyerekek egészségügyi állapota az oltásoknak köszönhetően, a doktor szerint ezeket cáfoló adat nem született még. „Határozottan támogatom tehát a védőoltásokat, a tíz kötelező és a nyolcféle ajánlott oltást is; ha ezeket nem adják be, újra felüthetik a fejüket a már eltűnt betegségek" - mondja.

A homeopátia követői is foglalkoznak a kérdéssel

Alaptézisük, hogy a betegség az élet természetes része, egészségesek is csak úgy lehetünk, ha közben kis betegségeken gyakoroljuk, hogyan maradhatunk egészségesek. A szervezet immunrendszerét sokkal inkább terhelik a betegségek, mint a védőoltások. A védőoltással ugyanolyan védelmet lehet elérni, mint a természetes betegséggel, de míg az utóbbi nem kívánt, életveszélyes szövődményekkel járhat, a védőoltás esetén kordában tartjuk a fertőzést, nem alakulnak ki heves tünetek, súlyos idegrendszeri szövődmények.

Előfordulhat, hogy valaki egészségügyi okokból nem kaphat meg egy oltást, s a közösség többi tagjának beoltása ilyenkor őt is megvédi; nincs, akitől elkaphatja a betegséget. De ez az úgynevezett nyájimmunitás egy csoport 95-98 százalékos átoltottságánál (szakszóval így hívják) érvényesül. Amint megbomlik az oltási rend, megjelennek a korábban kiszorult betegségek - állítják a szakemberek németországi, svájci, olaszországi, s ausztriai példákra hivatkozva: ezekben az országokban időről időre felbukkan a kanyaró, miután ez a védőoltás nem kötelező.

A cikk folytatása a hvg.hu oldalán

Kapcsolódó kifejezések: megelőzés  mellékhatás  oltás  vakcina  védőoltás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!