Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.
A+ A A-

Még nem késő kullancs ellen védőoltást kérni!

Sürgősen a kullancsok ellen!Ilyen gyönyörű tavaszunk régen volt már, szinte fáj, hogy búcsúznunk kell kedvenc évszakunktól. A gyerekeink kevésbé bánkódnak az idő múlásán, nekik örökkévalóságnak tűnik minden májusi nap. Alig várják, hogy végre a táblára írhassák csupa nagybetűvel: VAKÁCIÓ!

Ha nyár, akkor nyaralás, útra kel az ország

Van, aki távoli vidékeken piheni ki éves fáradalmait, van, aki a családjával itthon utazik gyönyörű tájakra. A gyerekek zöme nem csak a szüleivel nyaral, hisz hosszú a nyár, és aki teheti, elküldi csemetéit mindenféle táborokba, gyereknyaraltatásokra is.

Ha nyaralunk, ezt legtöbbször a természetben tesszük, mert a nyárban az a legjobb, hogy végre kiszabadulhatunk a négy fal közül. Ott lehetünk, ahol a fű, fa, virág terem: az erdőkben, mezőkön, vízparton, parkokban. Ám, ha kitesszük a lábunkat hazulról, számíthatunk arra, hogy a szabadban lesz olyasmi is, ami csíp, szúr, fájdalmat okoz - amit jobb elkerülni. Az csak apró kellemetlenség, ha például a csalán hozzánk ér, és égeti a bőrünket. Ám a zöldben, a füveken, a bokrokon vannak kifejezetten veszélyes lények is: ezek az apró kullancsok, amelyek ha belénk fúródnak, megfertőzhetnek minket. Például Lyme-kórral, amely nagyon gyakori betegség, és csak akkor gyógyítható, ha időben észreveszik.

A kullancs okozta igazi veszély azonban, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ez a Lyme-kórnál ritkább, de jóval súlyosabb kórkép. Itt a halálos kimenetel sem ritka, és a betegeknek majdnem a fele a gyógyulás után maradandó bénulásra számíthat.

Mit tehetünk a kullancs ellen, hogy elkerüljük a bajt?

Először is húzzunk zoknit, hosszúnadrágot, valamint kenjünk a bőrünkre speciális rovartaszító krémeket. Esténként tartsunk „kullancs-vizitet”, és szedjük ki magunkból, egymásból az esetleg mégis befúródott élősködőket – erre a célra mindig legyen nálunk szemöldök-csipesz, vagy a patikában kapható speciális kiszedő eszköz.

Bármennyire óvatosak vagyunk, nem biztos, hogy el tudjuk kerülni, hogy a kullancs meg ne fertőzzön minket. Az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen kérjünk védőoltást, amellyel megelőzhetjük a bajt. A teljes védettség kialakulásához három oltásra lesz szükségünk. Az első két oltás között négy hét kell, hogy elteljen, a harmadik 5-12 hónap múlva esedékes.

Szinte látom magam előtt az ijedt szülői arcokat: a gyereke két-három hét múlva indul az iskolai táborba – most már késő, lekéste az oltást?

Szerencsére nincs veszve semmi. Ha szorít az idő, de a gyerek (vagy felnőtt) indulásáig azért még van legalább 14 napunk, kivédhetjük a kullancscsípés okozta agyvelőgyulladást. Kapható ugyanis olyan oltás, amelynél az első két vakcina beadása között nem muszáj várni négy hetet, és már két hét múlva be lehet adni a következő oltást. Ennél az úgynevezett. „gyorsított oltási sémánál” már a második szúrás utáni napokban kialakul a megfelelő védelem. A szülő megkönnyebbülhet, ám ne feledkezzen meg az 5-12 hónap múlva esedékes újraoltásról!

Kezdődjék hát a várva várt gyönyörű nyár – immáron védetten. Legalábbis a kullancsok ellen…

Dr. Vészi Zsuzsa

Kapcsolódó kifejezések: kullancs 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!