Ma Julianna és Lilla napja van. Holnap Donát napja lesz.
A+ A A-

Veszélyesebb lett a HIV vírus

Veszélyesebb lett a HIV vírusAmerikai kutatók szerint a mostani HIV-fertőzések sokkal előbb kezdik támadni a betegek immunrendszerét, mint a járvány kitörésének kezdetén, ami azt jelenti, hogy a HIV egyre virulensebb. (Kép: tenyésztett limfocita sejten lévő HIV-1 vírus)

Korábbi megfigyelések szerint a tényleges HIV fertőzés, és az antiretrovirális kezelések megkezdése között akár évtizedek telhetnek el. Ezzel szemben a legújabb adatok szerint a legtöbb mostani páciens alacsonyabb CD4 sejtszámmal kezdi a HIV ellenes kezeléseket, és hamarabb veszi igénybe az antiretrovirális kezeléseket, ami egyértelmű jele annak, hogy a HIV egyre virulensebb.

A tudósok összesen 2000 HIV-pozitív beteg egészségügyi adatait vizsgálták meg 1985 és 2007 között. A vizsgálat első szakaszában 1985 és 1990 között a diagnózis után a betegek átlagos CD4 száma 632 volt négyzetmilliméterenként. Ez a szám 2002 és 2007 között 514-re csökkent.

Ezen kívül az utóbbi években diagnosztizált betegek 25 százalékának már a diagnosztizálás után közvetlenül olyan alacsony volt a CD4 száma, hogy azonnal antiretrovirális kezelésre volt szükség.

"Sajnos úgy tűnik, többé már nem igaz, hogy évek telhetnek el a diagnosztizálás és a kezelés megkezdése között - nyilatkozta Dr. Nancy Crum-Cianflone, a San Diegoi Tengerészeti Kórház munkatársa. A korai diagnózis ezért kiemelten fontos, hiszen megfelelő kezeléssel megakadályozhatjuk, hogy az immunrendszert helyrehozhatatlan károsodások érjék."

HIV történelem

Az 1980-as évek elején az USA-ban Los Angeles, San Francisco városaiban fiatal homoszexuális férfiak között rejtélyes megbetegedéseket fedeztek fel az orvosok: olyan kórok jelentkeztek, melyek egészséges immunrendszer mellett nem okozhatnának betegséget. Kiderült, hogy valami pusztítja az immunrendszerüket, gyakorlatilag védtelenekké válnak mindenféle banális fertőzéssel szemben. 1983-1984-re kiderült, hogy egy retrovírus áll a háttérben, amely megtámadja az immunrendszer T4 helper sejtjeit (későbbi kutatások során bebizonyosodott, hogy valamennyi olyan sejthez képes kötődni, melyek tartalmazzák az úgynevezett CD4+-os receptort (CD4 sejtmembrán fehérjét tartalmazó sejtek), ilyen sejtből pedig nagyon sok típus van az emberi szervezetben).

E retrovírus felfedezése egymástól függetlenül két kutató nevéhez fűződik: Luc Montagnier - Párizs, Robert Gallo - USA. Az első elnevezések LAV, illetve HTLV-III (a HTLV I és II régebb óta ismert leukémia vírusok). Maga a betegség is új nevet kapott: Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome) (1982). Mivel az első megfigyelések, diagnosztizálások kizárólag homoszexuális férfiak között találták e kórt, úgy gondolták, valami különleges biológiai adottságnál fogva csak e populációt képes megfertőzni. Emiatt kapcsolódott hozzá a homoszexualitás előítéletek széles skálája. Az évek során azonban egyre több haemofiliás (vérzékenységben szenvedő) embernél, köztük gyerekeknél is diagnosztizálták, akik vérkészítmények útján kapták meg a fertőzést, majd intravénás kábítószereseknél, akik a közös tű és fecskendő közvetítésével fertőződtek meg.

A szakirodalom felállította a klasszikus rizikócsoportokat: homoszexuálisok, biszexuálisok és ezek szexuális partnerei, intravénás kábítószer élvezők, és nemi partnereik, vérkészítményt kapottak, és nemi partnereik, prostituáltak és nemi partnereik. Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy e csoportok tagjai a veszélyeztetettek a HIV-fertőződés szempontjából. Amikor diagnosztizálták az első heteroszexuális (férfi - nő kapcsolat) fertőződéseket, át kellett értékelni az eddigi ismereteket e tekintetben. Csak az utóbbi években törölte a szakirodalom a rizikócsoport fogalmát, és jelent meg a rizikóviselkedés kifejezés: ez már tudomásul veszi, hogy a vírus nem válogat: teljesen közömbös a nemi érdeklődés iránya stb. Lényege: olyan magatartás, életvitel folytatása, mely magas kockázati tényezőt jelent a HIV átvitelt illetően.

Tartalma országonként, területenként változik: például Lengyelországban a vezető terjedési mód az intravénás kábítószer fogyasztás, míg Magyarországon a szexuális kapcsolat. Ma Magyarországon rizikóviselkedésnek tekinthető a nem biztonságos nemi kapcsolat, a gyakori partnerváltoztatás, valamint az utóbbi időben egyre inkább az intravénás kábítószer fogyasztás közös tű és fecskendő használattal.

A HIV vírus eredete

A járvány okának elméletei:

  • Ma a legelfogadottabb elgondolás az, miszerint valamikor az afrikai zöldmajomról került át az emberre a vírus, Afrikában már a '60-as években okozott szórvány megbetegedéseket (ezt lefagyasztott vérsavók utólagos vizsgálatával sikerült igazolni: Fekete Afrikában ekkor a lakosság 1-2%-a lehetett HIV-POZITÍV). A járvány valószínűleg a nemzetközi migráció következtében tört ki. Európában és az USA-ban is sikerült utólag olyan eseteket felderíteni, akik a '70-es években, egyesek szerint még korábbi években is, valószínűleg AIDS-ben hunytak el.
  • Katonai biológiai fegyver kísérletek eredményeként alakult ki a vírus, és kiszabadulva a laboratóriumból okoz járványt .
  • Mutációval egy egészen új vírus keletkezett, egy már korábban is létező vírus olyan változásokon ment át a mutációnak köszönhetően, hogy képes lett áttörni az állatok és az ember közötti fajhatárt, és ennek következtében megbetegíteni az embert; valamilyen módon átkerült egy állatfajról az emberre
  • A vírus már régóta létezik, de csupán elszigetelt populációkban okozott szórvány megbetegedéseket, főként Fekete Afrikában, járványszerű elterjedése a nemzetközi migrációnak köszönhető.

Magyarországon az első AIDS megbetegedést 1985-ben diagnosztizálták egy hemofíliás, vérkészítményt kapott embernél. A véradáskor levett vért 1986. július 1-jétől szűrik Magyarországon.

HIV fertőzés terjedésének módjai

  • Védekezés nélküli szexuális úton
  • Fertőzött vérrel vagy vérkészítménnyel
  • Anyáról gyermekre történő átvitele (méhen belüli fertőzés, szülés és szoptatás során)
  • Injekciós, intravénás kábítószer által
  • Nem megfelelően sterilizált eszközök révén

A fertőzés emberről emberre terjedésének sokféle lehetősége van, azonban vannak olyan feltételezett terjedési módok, amelyek csak a közhiedelemben léteznek, valójában nem jelentenek veszélyt a fertőzés átvitele szempontjából. A fertőzés átvitele a fertőzött egyén testnedveivel, váladékaival (ondó, vér, hüvelyváladék, anyatej) történhet a vírustartalmú sejteknek és a szabad vírusoknak a bejuttatása révén. A fertőzés megtörténhet homo- vagy heteroszexuális nemi érintkezés, vér és vérkészítmények adása, vérrel szennyezett tűk, fecskendők használata, sérült bőr ill. nyálkahártya fertőzött testnedvvel történő érintkezése, szervátültetés, szövetátültetés, mesterséges megtermékenyítés, perinatalis, anyáról magzatra ill. újszülöttre történő átvitel kapcsán. A fertőzés átvitelének valószínűsége e különböző átviteli módok esetén nagyon eltérő lehet.

AIDS tanácsadás, szűrés

Országos Epidemiológiai Központ
1097 Budapest, Gyáli út 2-6.
Rendelési idő: Kedd:11.00-12.00,Csütörtök : 14.00-15.00
tel.:476 1100 / 2471-es mellék

Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, STD Centrum
Budapest, VIII., Mária utca 41.
tel.: 215-7300/5764 m.
Rendelési idő: hétfő-péntek: 8-12h

Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István-Szent László Kórház Ambulancia
Cím:Budapest, IX kerület, Gyáli út 5-7.
tel:455-8100/8328

ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézete
XIII., Váci út 174., tel.: 465-3820.
Rendelési idő: hétfő, szerda, péntek: 8 -12h, kedd, csütörtök: 12-16 h

Anonim AIDS tanácsadó szolgálat (ingyenes)
Budapest, XI. ker., Karolina út 35/b.
Rendelési idő: hétfő, szerda: 17-20h, kedd, péntek: 9-12h
tel:466-9283

Iránytű Ifjúsági és Gyermekvédelmi Központ, Budapest
XIII., Pannónia u. 34., tel.: 339-3700.
Rendelési idő: hétfő, kedd, szerda: 16-18h

Szent Sebestyén 97 Kft. (ingyenes, anonim csak homoszexuálisoknak!)
Cím: Budapest, IX. kerület, Podmaniczky utca 27. fszt. 10. tel: 302-7572

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: AIDS  HIV vírus 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!