Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
A+ A A-

Újra madárinfluenza! Most egy farmon...

Újra madárinfluenza! Most egy farmon...Több, mint nyolcvanezer csirkét kell levágni Hongkongban, miután madárifluenza ütötte fel a fejét egy csirkefarmon. A hatóságok szerint közel hat éve ez az első járvány, amely egy farmon tört ki.

„Csaknem hatvan elhullott csirkét találtunk azon a farmon. Egy vizsgálatsorozatot követően ma reggel megerősítettük, hogy a csirkék halálát a H5 vírus okozta” – mondta el az egészségügyi miniszter, York Chow az újságíróknak. Az egészségügyi miisztérium egyik szóvivője szerint további vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy valóban a H5N1 törzzsel állunk-e szemben, amely 2003 vége óta világszerte 250 ember halálát okozta.

Chow elmondta, hogy a járványt azután fedezték fel, hogy a kínai határhoz közeli New Territories régióbeli farmról hétfőn halott csirkét jelentettek. A farm háromkilométeres körzetében minden csirkét le kell vágni. Chow hozzátette, hogy 2003 eleje óta ez az első járvány Hongkongban, valamint hogy „fokozott” szintre emelte a városban a madárinfluenza készültséget.  A helyi farmok 21 napig nem adhatnak el csirkét vagy tojást, továbbá erre az időtartamra importtilalmat is bevezettek. A város legnagyobb nagybani piacán, Cheung Sha Wanban is miden élő csirkét le kell vágni.

Az érintett farm tulajdonosa, akinek Wong a neve, a helyi kábeltévének elmondta, hogy a csirkék elhullása nem hirtelen történt. „A csirkék nem egyszerre sokan haltak meg, hanem egyesével” – nyilatkozta Wong.

Az világ első nagyobb feljegyzett H5N1 madárinfluenzajárványa 1997-ben tört ki Hogkongban az emberek között, ekkor hatan vesztették életüket.

Lo Wing-lok, a fertőző betegségek szakértője úgy vélte, a helyzet kritikus lehet, ha a hatóságok nem tudják hamarosan meghatározni, honnan ered a vírus. „A helyzet súlyos, mivel most nem csak egy-két vadon élő madár haláláról van szó, mint az elmúlt években. Ez a járvány egy engedélyekkel rendelkező farmon tört ki és sokkal nagyobb számú csirke érintett” – nyilatkozta az AFP-nek Lo. „A hatóságoknak meg kell határozniuk, honnan ered a vírus és a következő hetekben oda kell figyelniük egy esetleges járvány kitörésére az emberek között is. Máskülönben a járványból katasztrófa lesz.”

Lo szerint a járvány a madárinfluenza elleni oltás kérdését is felvetette, mivel a fertőzött csirkék egy része korábban be lett oltva. „Így azt is meg kell vizsgálnunk, hogy a többi beoltott hongkogi csirke nem fertőzött-e” – modta el Lo, majd hozzátette, hogy a vírus esetleg már mutálódott is.

Az idén Hongkong azt jelentette be, hogy megtiltja a dél-kínai városban igen népszerű élő csirke eladását, miután azonosították a H5N1 vírust a város négy piacáról származó mintákban. Azonban a tenyésztők és a kereskedők élénken tiltakoztak az intézkedés ellen, szerintük a vevők szívesebben vásárolnak frissen leölt árut, mint fagyasztott importcsirkét.

Chow szerint néhány elhullott madár be volt oltva madárinfluenza ellen, de a többiek nem. Hozzátette még, hogy folyamatban van a nyomozás, hogy a farmon megszegték-e a biológiai biztonsági előírásokat. A tudósok attól tartanak, hogy a H5N1 törzsnek egy olyan mutációja jön létre, amely könnyen terjed emberről emberre és így világméretű járványt okozhat.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Kapcsolódó kifejezések: madárinfluenza 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!