Ma Dénes napja van. Holnap Erhard napja lesz.
A+ A A-

Halált is okozhat a tüdőgyulladás

Halált is okozhat a tüdőgyulladásAz utóbbi évtizedekben a tél beálltával gyakran halljuk, hogy a hó eltakarításában aktuálisan érintett szervezet szóvivője bánatosan tárja szét karját, és drámai hangon jelenti be, hogy váratlanul érte őket a havazás. Augusztusban valóban meglepő lenne hazánkban egy hóesés, de november végén, december elején talán már előre látható. Mint ahogy előre látható az is, hogy a télnek megvannak a maga veszélyei, „szokásosan” előforduló betegségei is.

Szinte mindenki átesik a tél folyamán náthás panaszokon, ami miatt - akár megelőzésképpen is -, gyakran veszünk magunkhoz vitaminokat és élünk az aktuális „csodaszerekkel”. Bár ezek a meghűléses panaszok gyakoriak, az életet nem veszélyeztetik.

Készüljünk a télre, a tüdőgyulladás megelőzésére!

Természetesen minden betegség fontos, legalábbis annak, aki éppen abban szenved, de ha rangsort állítunk fel, a téli időszakban az influenza vírus okozta kórképek mellett előfordulási gyakoriságukkal és potenciálisan súlyos kimenetelükkel a pneumococcus baktérium (tudományos nevén a Streptococcus pneumoniae) okozta fertőzések kerülnek az első helyre.

A pneumococcus baktérium a gyermekkorban előforduló középfülgyulladás vezető kórokozója, de fontos szerepet játszik több más, mind gyermek-, mind felnőttkorban jelentkező megbetegedésben.  Kiemelendő közülük az akár halálhoz is vezető tüdőgyulladás,  véráram fertőzés és agyhártya gyulladás. Nem véletlen, hogy a magyar állam a kétéven aluli csesemők és kisdedek számára  biztosítja a megelőzéshez szükséges - 7 szerotípus ellen védelmet nyújtó – vakcinát.

Az igen fiatalok mellett a pneumococcus baktérium és az általa kiváltott fertőzések fokozottan veszélyeztetikek az időseket és a különféle alapbetegségekben szenvedőket: a szív- érrendszeri-, cukor-, vese- és májbetegeket, a krónikus légúti bajokban vagy valamely daganatos kórban szenvedőket. A felnőttek számára jelenleg használatos megelőző vakcina a leggyakoribb és komoly problémát is okozó 23 pneumococcus törzs ellen nyújt már egy héten belül hatékony védelmet – és akár 2 éves kortól  alkalmazható. Bár ez a gyakran „tüdőgyulladás elleni” védőoltásnak is nevezett oltás nincs szezonhoz kötve, érdemes az ősszel esedékes influenza elleni vakcinával együtt beadatni. A két injekció  egyanazon alkalommal, más-más karba megkapható.

Egy felnőtt embertől elvárható, hogy gondoskodjon  magáról és környezetéről, ismerje betegségeit és a korát, még akkor is, ha abból időnként pár évet letagad. Legyen előrelátó, és éljen a pneumococcus okozta súlyos fertőzések elleni védelem lehetőségével - hogy ha megjön a tél és együtt vele a fokozott  fertőzésveszély, ne kelljen drámai hangon bejelentenie: ez váratlanul ért. Különösen az idősek és krónikus betegek számára fontos, hogy kérjék a tüdőgyulladás elleni védőoltást háziorvosuktól, kezelőorvosuktól, mert számukra ez életmentő lehet.

 

Kapcsolódó fórumVédőoltások
Kapcsolódó kifejezések: tüdőgyulladás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!