Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jónás és Renátó napja van. Holnap Szilvia napja lesz.
A+ A A-

Több, mint 50% esély a világjárványra

Több, mint 50% esély a világjárványraSzakemberek szerint az elkövetkező tíz évben 50 százalék feletti egy influenza világjárvány kialakulásának az esélye, a magyar Pandémiás Prevenciós Bizottság a megelőzést helyezi előtérbe - mondta Bujdosó László, a bizottság elnöke.

A volt országos tiszti főorvos a lakosság és a gazdasági szféra folyamatos tájékoztatását tartotta a legfontosabbnak, kiemelve, a pánikkeltést el kell azonban kerülni. Mint mondta, nem az a kérdés, hogy lesz-e influenza világjárvány, hanem az, hogy mikor. Pandémiának a világjárványokat nevezi a szakirodalom, egy új influenza vírus, amely pandémiát okozhat az emberi és a madárinfluenza vírusának mutációjából jöhet létre.

Jelenleg a madárinfluenza okoz emberi megbetegedést - mondta Bujdosó László, megjegyezve azonban, hogy a vírus még nem képes emberről emberre terjedni.

A bizottság fő feladata minden évben aktualizálni a világjárvány esetére készített tervet, a lakosság és a gazdasági szféra folyamatos tájékoztatását és felügyelni a gyógyszerkészleteket - közölte a szakember.

A nagyvállalati szintű felkészülés egy esetleges világjárványra elengedhetetlen az ország működőképességének fenntartása érdekében, ezért a közeljövőben szituációs gyakorlatokat tartanak egy-egy cégnél - mondta, továbbá cél, hogy a szezonális influenza elleni oltást minél többen kapják meg. Hozzátette: évente nagyjából az az emberek 13-15 százalék részesül oltásban, az ideális a 25 százalék lenne. A bizottság célkitűzése között szerepel, hogy évente 10 százalékkal többen részesüljenek védőoltásban.

A grémium elnöke elmondta: Magyarország folyamatosan frissíti a pandémiás akciótervét, és jól áll az ország az oltóanyaggyártó-kapacitásokban is.

(MTI)

Kapcsolódó fórumtéma Influenza elleni védőoltás
Kapcsolódó kifejezések: influenzajárvány 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!