Ma Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
A+ A A-

Védekezés megfázás ellen kézmosással

Védekezés megfázás ellen kézmosássalRövidülnek a nappalok, lehűl a levegő, kezdődik a megfázás és az influenza szezon. Sokan kezdenek el C-vitamint szedni elővigyázatosságból, pedig a kutatások szerint a vitaminoknál még a gyakori kézmosás is többet ér, nagy dózisban pedig egyenesen károsak is lehetnek.

A német Intézet A Minőségért és Hatékonyságért Az Egészségügyben (IQWiG) információt és kvízkérdéseket tett közzé a megelőzéssel kapcsolatban, hogy eloszlassák a széles körben elterjedt tévhiteket. Sokan túlértékelik a C-vitamin és más antioxidánsok szerepét. Évekig hittük, hogy a C-vitamin szedése nem csak a náthától, hanem a ráktól is megvéd, vagyis meghosszabbítja az életet. Az intézet honlapján olvasható egy könnyen érthető összefoglaló, mely a témában megjelent kutatási eredmények alapján készült.

„Nem elég, hogy nincs arra bizonyíték, hogy az antioxidánsok valóban meghosszabbítanák az életet, kiderült, hogy egyes termékek akár korai halálozáshoz is vezethetnek" – mondta el Peter Sawicki professzor, az intézet igazgatója. A pozitív, reménykeltő hírek gyorsan terjednek, és hamar igazi meggyőződéssé válnak. „Nagyon nehéz elfogadni, hogy ezek a hírek valójában csak feltevések, melyeket jövőbeni kutatások erősíthetnének csak meg.”

Vannak azonban módszerek, melyek segíthetnek megelőzni a légúti fertőzéseket. Mindegy, hogy enyhe megfázásról, vagy influenzáról van-e szó, az orrfolyás és a torokfájás vírusfertőzés tünetei. Érdemes szappannal gyakran kezet mosni, a kezünkkel pedig nem célszerű az arcunkhoz érni. A fertőzöttek is tehetnek azért, hogy ne adják tovább betegségüket. A zsebkendőt használat után azonnal el kell dobni, és kerülni kell a kézfogást.

 

Kapcsolódó kifejezések: influenza  kézmosás  megfázás  nátha 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!