Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.
A+ A A-

Élelmiszerfertőtlenítő amerikai találmány

Élelmiszerfertőtlenítő amerikai találmányA Georgiai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új technológiát, mely gyorsan csökkenti az élelmiszereken levő veszélyes baktériumszennyeződést. Az új mikróbaellenes szer olyan összetevőkből áll, melyek a használatot követő 1-5 perc alatt végeznek a baktériumokkal.

A készítmény spray és oldat formájában is használható, és gyorsan elpusztítja például a Salmonella és E. coli nevű baktériumokat az ételeken a salátától a paradicsomig, gyümölcsig, szárnyasokig, húsokig. A készítmény olcsó és kereskedelmi forgalomban kapható alkotóelemekből áll, melyeket az Egyesült Államok Élelmiszer-és Gyógyszerengedélyezési Hivatala az egyetem nyilatkozata szerint korábban biztonságosnak nyilvánított. „Az új technológiát kereskedelmi célokra fogják alkalmazni az előállító-, baromfi-, hús- és tojásfeldolgozó iparágakban.” - áll az egyetem sajtóközleményében.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) úgy becsüli, hogy csak az Egyesült Államok területén évente 76 millió esetben okoznak megbetegedést a fertőzött élelmiszerek. Ezek közül 300 000 jár kórházi kezeléssel, 5000 pedig halállal.

Jelenleg az élelmiszeriparban klóros lemosást alkalmaznak, hogy csökkentsék a káros baktériumok számát a zöldségeken, gyümölcsökön és a szárnyashúson, de mivel a klór érzékeny az élelmiszer összetevőire és a klóros vízzel való kezelés közben felszabaduló anyagok miatt sok baktérium életben marad. Ráadásul a klór magas koncentrációban mérgező, mellékízt és az élelmiszer külsejének megváltozását okozhatja, továbbá csak szakképzett személyzet alkalmazhatja speciális felszereléssel.

„Nem bízhatunk meg a klór kórokozókat pusztító erejében az élelmiszerek esetében.” – mondta Michael Doyle, az új technológia egyik felfedezője. „Az új eljárás hatékony, biztonságos a fogyasztókra és az élelmiszeripari dolgozókra is, továbbá nem befolyásolja a termék megjelenését vagy minőségét.”

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!