Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Ágnes napja van. Holnap Vince és Artúr napja lesz.
Hiba
  • Hiba történt a komponens betöltésekor: com_search, 1
A+ A A-

Az antidepresszánsok valóban serkentik az immunrendszert?

Az antidepresszánsok valóban serkentik az immunrendszert?HIV fertőzött, depresszióban szenvedő illetve nem depressziós egyénekből származó sejtekkel végzett (ex vivo) vizsgálat erre kérdésre kereste a választ.  A HIV (human immunodeficiency virus) fertőzés és ennek következménye, az AIDS (acquiredbimmunodeficiency syndrome) világszerte igen jelentős járványügyi probléma.

A HIV/AIDS Egyesült Nemzeti Program és az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi becslései szerint, melyek 2007. novemberében láttak napvilágot, napjainkban körülbelül 33,2 millió HIV fertőzött ember él világszerte.Bár a fertőzés terjedésének mértéke, úgy tűnik, csökkenőben van, nyilvánvalóan óriási jelentősége van annak, hogy HIV fertőzést illetve az AIDS betegséget minél korszerűbben és hatékonyabban tudjuk kezelni.  Az NK (natural killer) sejtek az egyik legfontosabb elemét képezik az úgynevezett veleszületett immunitásnak. Bizonyos fertőző ágensekkel, így például a humán imunodeficiencia vírussal szemben az elsődleges védekezési rendszer részét képezik, de a megfigyelések szerint mind depresszióban, mind HIV fertőzésben csökken a számuk. A kutatók egy csoportja felismerte, hogy a stressz és a depresszió rontja a NK sejtek működését és felgyorsítja a HIV/AIDS lefolyását.

A Biological Psychiatry című lapban májusban megjelent tanulmányba olyan HIV fertőzött nőket vontak be, akiknek egy része depresszióban szenvedett, másik részük nem. Három gyógyszer csoportba tartozó – egy szelektiv serotonin reuptake gátló (SSRI), egy substance-P antagonista és egy glukokortikoid antagonista - szer NK sejt aktivitásra gyakorolt hatását vizsgálták. A szerzők elmondták, hogy azért ezen gyógyszercsoportokat választották, mert széleskörben végzett vizsgálatok igazolták hatásukat a stressz és depresszió, valamint a virális fertőzések és az immunrendszer működése terén is. A kutatók azt találták, hogy mind az SSRI csoportba tartozó citalopram, mind a substance-P antagonista CP 96,345 fokozta az NK sejtek aktivitását, míg ugyanez az összefüggés glukokorticoid receptor antagonista RU486-ra nem volt elmondható. Dr Dwight Evans, a cikk egy társszerzője szerint ez a kutatás bizonyítékul szolgált arra, hogy HIV fertőzésben az NK sejtek aktivitását fokozhatják a SSRI és substance-P antagonista szerek, depressziós és nem depressziós egyénekben egyaránt.


A Biological Psychiarty szerkesztője John H. Krystal - aki kapcsolatban van mind a Yale egyetem orvosi karával, mind a connecticuti egészségügyi szervezettel – hozzátette: “Egyre nyilvánvalóbb tény, hogy a depresszió következtében megváltozó immunrendszeri működés hatással van a fertőző és tumoros betegségek kimenetelére. Mostanában kezdődtek vizsgálatok az antidepresszánsok esetleges kedvező hatásainak felderítésére, az immunrendszer működésének tekintetében.” Nyilatkozatában hozzátette:“ Evans és munkatársai közleményükben az feltételezik, hogy az antidepresszáns kezelésnek kedvező hatása van az NK sejtek működésére olyan sejtek esetében, amelyeket HIV fertőzött, depresszióban szenvedő és attól mentes egyénektől nyertek. Ez a kapcsolat az agy és a szervezet többi része között további figyelmet érdemel.” Dr Evans szerint ezek az eredmények további klinikai vizsgálatokat készítenek elő, annak bizonyítására, hogy a szeratoninerg és a substance-P antagonista vegyületek valóban kedvező hatással vannak-e az NK sejtekre és valóban lassítják-e a HIV fertőzés lefolyását és javítják-e a túlélést HIV fertőzöttekben.
Kapcsolódó kifejezések: HIV  antidepresszáns  immunrendszer 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!